Lopások a ferihegyi reptéren

Egy este három bőröndöt is kifosztottak a Liszt Ferenc repülőtéren – állítják a panaszosok. Mondhatnók: Íme a murphi törvények eklatáns példája, hiszen a napokban számoltunk be a reptér EU-s vizsgálatáról, aminek az eredménye a kiváló biztonsági minősítés lett. Nézzük a részleteket és a felelősségi köröket.

Forrás: origo.hu

Forrás: origo.hu

Január 19-én több utas is azzal jelentkezett, hogy a reptéren kinyitották feladott csomagjaikat, és azokból értékeket vettek ki Egy dél-koreai utas panasza miatt a budapesti dél-koreai nagykövetség figyelmeztető posztot tett közzé a Facebook-oldalán, leírva, hogy az utóbbi időben több koreai utas értékei tűntek el a budapesti reptéren, így vigyázzanak, és minden értéküket tegyék a kézben vitt csomagba. A posztban leírják, hogy az ellopott készpénzért nem kaphatnak kompenzációt.

Ugyanezen a január 19-ről 20-ra virradó éjszakán Facebook-bejegyzése alapján egy Giorgio Stegner nevű utas bőröndjét is meglopták. Illetve egy Írországban élő és Dublinból éppen hazalátogató magyar házaspárét is, akik részletesebben megírták a sztorijukat a 444-nek.

A témába természetesen a Budapest Airport is nyilatkozatot adott ki.

A lopásokra rátérve kifejtik, a poggyászok szállítását nem ők, hanem a légitársaságok végzik.

„A légitársaságok számára a jegykezelést (check-in) és a poggyászfelvételt szerződéses alapon földi kiszolgáló társaságok végzik. A Budapest Airport Zrt. ezen tevékenységekhez csupán az infrastruktúrát biztosítja, jelen esetben a poggyászszállító rendszert és a hozzá tartozó szoftver használatát. Ebből kifolyólag Társaságunk munkavállalói nem is kerülnek közvetlen kapcsolatba az utasok poggyászaival, csak abban az esetben, ha egy adott csomag vonatkozásában valamilyen biztonsági aggály merül fel; például az tiltott tárgyat tartalmaz, és ezért annak nyitása szükséges, ami kizárólag a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság közvetlen felügyelete mellett, zártláncú kamerarendszer által rögzített módon történik.”

Utasaiknak tanácsolják

„Poggyászaikkal kapcsolatos bármilyen probléma esetén kérjük, azonnal lépjen kapcsolatba légitársaságával. Amennyiben a csomagjából bármit eltulajdonítottak, kérjük, az esetet a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságnak is jelentse be, és nyújtson tájékoztatást a hiányzó tárgyakról, utazásának részleteiről és bármilyen egyéb, fontos, kapcsolódó információról.”

Szerk.megj. Ugyan mély tiszteletünk az EU ellenőreinek a reptér kiváló biztonsági minősítéséért, mégis a fentiek figyelembevételével, van még itt teendő bőven. Egy kérdés rögtön adódik: ezek szerint a légitársaságok a reptért üzemeltető Budapest Airport és a rendőrség között vajon megfelelően koordinált-e az együttműködés a lopási események megelőzése vonatkozásában is?

Forrás: NL Cafe, via Budapest Airport/facebook

Kapcsolódó cikkek: