Veszélyben a szavazás biztonsága? – Meghekkelt szavazógépek

Az idei DEF CON  rendezvényen a  hekkerek talán  legnagyobb presztizsü,  legnépszerűbb konferenciáján (versenyén)  a résztvevők húsz különböző szavazógépet törtek fel pillanatok alatt.

Veszélyben a szavazás biztonsága? – Meghekkelt szavazógépek Forrás: origo.hu
A 25. DEF-CON sok tekintetben  hasonlított a korábbiakra: 25000 hacker, biztonsági szakember és újságíró jött össze egy Las Vegas-i hotelben egy forró hétvégére, hogy megbeszéljék a digitális életünket érintő legújabb kihívásokat. Az idei rendezvény azonban valami új és ijesztő tapasztalattal is szolgált. A résztvevők ugyanis lehetőséget kaptak, hogy hekkelési képességeiket valódi szavazógépeken is kipróbálják.

Próba 20 szavazógéppel

Az akciót, azaz az első Voting Machine Hacking Village-et a finn programozó, Harri Hursti és a University of Pennsylvania professzora, Matt Blaze szervezte. Húsz szavazógépet gyűjtöttek össze egy szobába — a legkülönbözőbb típusok szerepeltek köztük, de közös vonásuk volt, hogy valamennyit elterjedten használják az Egyesült Államok különböző államaiban a hivatalos választásokon –, és aztán rájuk szabadították a vállalkozó kedvű szakértőket.
Az eredmény még  szervezőket is megdöbbentette: három órán belül az összes gépet meghekkelték! Husti és Blaze szerint az akció fontos tervezési hibákat tárt fel, és a sebezhetőségekről részletes jelentést adtak az illetékeseknek. Az etikus hekkerek a választások tisztaságát segítették akciójukkal.

Forrás: http://computerworld.hu/computerworld/minden-szavazogep-meghekkelheto.html

Hozzászólások