Megtörtént az első digitális műkincslopás az NFT piacon

A hétvége során a Nifty Gateway NFT-s galéria néhány felhasználójától digitális műkincsek tűntek el. Az esetnek egy komoly tanulsága van: be kell kapcsolni a kétlépcsős azonosítást, ha nem akarjuk, hogy kiraboljanak. Jó de mi is az NFT (Non-fungible token)? Nem helyettesíthető token: az egyedi azonosítást és korlátozott hozzáférhetőséget biztosító digitális megoldás.

A világ legértékesebb NFT-je, ezt nem lopták el egyelőre: a Christie’s Forrás: Christie’s

A világ legértékesebb NFT-je, ezt nem lopták el egyelőre: a Christie’s
Forrás: Christie’s

Nem is kellett sokat várni ahhoz, hogy a frissen kialakuló digitális, blockchaines műkincspiac első adatlopásos ügye megtörténjen. A hétvége során a Nifty Gateway NFT-s galéria néhány felhasználójától digitális műkincsek tűntek el. Néhány különösen peches felhasználónak pedig arra is felhasználták a pénzügyi adatait, hogy újabb NFT-ket is vásároljanak, amiket szintén elloptak – írja a The Verge.

A Nifty Gateway elismerte a lopásokat, de állításuk szerint nem az ő rendszerüket törték fel. Azt gyanítják, hogy korábbi felhasználónév-jelszó kiszivárgásokból, amelyek más oldalaknál történtek, származó adatokat használtak sikeresen a támadók. Az áldozatok között pedig olyan felhasználók voltak, akik nem engedélyezték a kétlépcsős azonosítást.

A Nifty Gateway folytatja az eset vizsgálatát, ezt nyilatkozták a The Verge-nek, illetve beszélnek az érintett felhasználókkal. A kezdeti eredmények alapján azonban már a kétlépcsős azonosítás is védett volna a támadás ellen. Nagy kérdés, hogy az ellopott NFT-k eladhatók-e a feketepiacon. Mivel a mozgásuk követhető a blockchainen, egyáltalán nem biztos, hogy kialakul olyan piacuk, mint a fizikailag létező műkincseknek. Egy Palmürából lopott szobrot az erkölcsi fenntartásokkal nem rendelkező vásárló elnézegethet otthon és tovább is adhat.

A blockchain egyrészt követhetővé, másrészt azonban visszaszerezhetetlenné teszi az ellopott NFT-ket (a blockchain fogalmáról bővebben) Izgalmas precedens alakul ki tehát napjainkban a lopott digitális műkincsek kezelésének vonatkozásában. Igaz, ezt a megkárosított felhasználók valószínűleg nem nézik örömmel.

Forrás: fintechradar.hu

De indokolt akkor az NFT fogalomköréről is egy kicsit beszélni

Az NFT tokenek fő tulajdonságai

Az NFT tokenek egyik legfontosabb tulajdonsága, az egyediség. Minden NFT esetében a létrehozás során kell egyedileg meghatározni, hogy pontosan mi a célja, mitől lesz az adott digitális eszköz különleges. Ezt úgy képzelhetjük el, mint például egy festményhez tartozó papírokat, amik leírják az olyan adatokat, hogy honnan származik, ki az alkotó. Az NFTesetében ezt meta-adatoknak nevezzük. Permanens, megváltoztathatatlan adatokról van szó, amik nélkül nem létezhet egy ilyen token. Az NFT-k másik fontos tulajdonsága, hogy korlátozott mennyiségben érhetőek el, mivel a fejlesztőknek lehetősége van arra, hogy erősen korlátozott, például néhány tucatos darabszámmal indítsanak útjára egy tokent. Ezek mellett fontos kiemelni az ilyen tokenek oszthatatlanságát is.

Az NFT-k felhasználhatósága

Számos dologból lehet NFT, aminek segítségével tulajdonná válhat az, ami korábban könnyen kicsúszott a kezeink közül a digitális térben való másolhatósága miatt. Kézenfekvő példa egy digitális művészeti alkotás,vagy egy belépő egy koncertre, vagy bármilyen olyan eseményre, ahol a hamisítás, mint probléma felmerül. És ami igazán nagy értéke lehet az NFT világának az, hogy akár egy fizikai tárgy, például egy festmény, vagy egy ingatlan is tokenizálható.

Az NFT-k nagy újdonsága az, hogy szinte bármit tokenizálhatunk a segítségükkel, bármiből lehet egyedi, digitális érték, ami azonosítható, átadható, de nem másolható, és nem osztható.

Forrás.coincash.eu/blog