Az USBCondom – az elnevezés némileg pikáns, de hasznos dologról van szó

Aki gyakran utazik úgy, hogy eközben dolgoznia is kell, annak eleve ajánlott, hogy fokozott óvatossággal járjon el akkor, amikor ismeretlen forráshoz csatlakoztatja eszközét – és igen, ebbe még egy mobiltöltés is beletartozik. Az USB portokon keresztül kifejezetten sebezhetők a mobilok, táblagépek és laptopok, azonban a közkeletű néven “USB óvszer” jelzővel emlegetett kis eszköz erre a problémára nyújt megoldást.

Forrás: computerworld

Forrás: computerworld

Az USBCondom.org oldalán több különböző ilyen kiegészítőt is találunk.

A legegyszerűbb változat, mely egészen egyszerűen letiltja, hogy USB-n keresztül adatok áramoljanak, így kizárólag töltést teszi elérhetővé. Ez akkor hasznos, ha egy ismeretlen helyen nem a mobilunk vagy egyéb eszközünk saját töltőjét használjuk, hanem találunk egy gazdátlan USB portot, és azon töltünk. Azt viszont nem látjuk, hogy mi van a port túloldalán – még az is lehet, hogy ügyeskedők nem csak áramellátásra való háttérrel látták el a portot, hanem mondjuk egy számítógéphez is csatlakozik titokban az aljzat, amely azonnal kutakodni kezd nálunk, amikor gyanútlanul tölteni kezdünk.

A második eszközön már találunk egy kapcsolót, melynek köszönhetően beállíthatjuk, hogy csak tölteni szeretnénk, vagy adatátvitelre is szükségünk van. A harmadik pedig a legbiztonságosabb eszköz, amely nem csak az adatlopás, de a szándékos vagy véletlen károkozás ellen is véd: ez ugyanis megakadályozza, hogy “USB-gyilkos” portokon keresztül, magas feszültséggel, hirtelen “tüskékkel” tegyék tönkre a készülékeinket.

Működésük nagyon egyszerű: bedugjuk őket az eszközünk portjába, majd ezzel csatlakozunk az idegen USB-khez, tehát egyfajta köztes eszközként működik – innen származik a kissé erős, de frappáns hasonlat, amely az apró kütyü nevét adja.

Forrás: computerworld

Hozzászólások