BBVA bankkártya: dinamikusan változtatható azonosítók!

A spanyol BBVA új bankkártyája azért biztonságos, mert az azonosító adatait dinamikusan lehet változtatni és nem lehet azokat ellopni. nincs kártyaszám, lejárati dátum, CVV szám, viszont társított alkalmazási mobilapp van.

Forrás: BBVA

Forrás: BBVA

Nagy kockázatot vállalt a BBVA spanyol bank, ami egyben hatalmas marketinghúzás is volt. A pénzintézet Madrid legforgalmasabb bevásárlóutcájában egy plakáton tették közzé a kártya képét úgy, hogy a kártya előlapja és hátlapja is látsszon – írja a Finextra.

Így persze sokan gondolnánk, hogy akkor innentől szabad a gazda a BBVA kontójára. Az a zavarba ejtő helyzet ugyanakkor, hogy erre senki nem lesz képes. Kezdésként a kártyán nincs sem kártyaszám sem pedig lejárati dátum. A hátoldalán pedig nem figyel ott az online vásárlások (pontosabban a card not present vásárlások) biztonságosabbá tételére hivatott CVV-szám.

Az új Aqua, azaz üres kártyák használatához nem csak a kártyához kell hozzáférni, hanem a társított mobilapphoz is. Ebben lehet megnézni a kártya számát és a CVV kódot. A kártyás fizetési rendszerben az intelligencia nem a végpontokon található. Nem a kártya okos, hanem a hálózatban van az intelligencia.

A biztonságért cserébe viszont a felhasználónak az appból kell megnéznie a kártyaszámot és a biztonsági kódot. Ez az elrendezés azonban lehetővé teszi, hogy a kód és a lejárati dátum dinamikusan változzon.

Azaz hiába lopják el az adatokat egy meghekkelt terminál, vagy egy bolt megvesztegetett eladói segítségével, ezek változnak, és a következő vásárlásnál már nem használhatók. Az viszont, hogy az ügyfél kezében fizikai kártya van, kompatibilissé teszi a régebbi kártyaterminálokkal a BBVA új kártyáit.

Forrás: finntechradar.hu

Hozzászólások