Fialka György a kamara új elnöke, a technikai ágazatot is érintő új tervekkel.

Jelentős változás következett be a Vagyonvédelmi Kamara élén, március  17-e óta Fialka György elnökletével működik tovább, gyökeres átalakulásokat tervezve.  Az Elnök több portálnak is  nyilatkozott, a továbbiakban  néhány gondolatot emelünk ki.
Fialka György a kamara új elnöke, a technikai ágazatot is érintő új tervekkel.

Fialka György immár 13 éve elnöke a Magyar Biztonsági Vezetők Országos Egyesületének, a  szakma egészére rálátó kiváló felkészültségű, köztiszteletben álló szakember, egyben (és messze nem utolsósorban) az egyetlen olyan  szakember hazánkban, aki a biztonságtudományok doktora címmel büszkélkedhet. A szerk.

Hangsúlyozta, hogy az új és növekvő biztonsági kihívások (migráció és terrorveszély) okán, alapvetően változnak meg vélhetően a szakma előtt álló kihívások is. Hiszen nyilvánvaló, hogy pl. erősíteni kell a rendészeti szervezetekkel való szorosabb együttműködését  a közel 100 ezer fős vagyonőri állománynak, de nyilván a technikai szakágnak is.

Mindezek figyelembevételével újra kell strukturálni a szervezetet, részben új szakágak létrehozásával, részben a meglévők megerősítésével, ellenőrzési jogkörök kialakításával (az új kamara a tervek szerint megkapná a cégek feletti ellenőrzési jogkört a rendőrségtől és a belügyminisztériumtól, beleértve az új engedélyek kiadását vagy jogsértés esetén a meglévők bevonását).

Viszont elengedhetetlennek ítéli a további működés bővebb anyagi feltételeinek a megteremtését. Szükségesnek tartja ezért a kötelező kamarai tagdíj ismételt bevezetését, ami ugyan nyilván nem lesz népszerű, de megteremtheti egy szolgáltatói kamara működési feltételeit. Egy ilyen szervezet pedig, védelmet és akkreditációs jogosítványokat tud majd nyújtani a tisztességes és felkészült vállalkozásoknak egyúttal kiszűrni a kóklereket, tisztítva a piaci viszonyokat. (Azonban, valóban hiteles szolgáltatások kell majd álljanak az újra bevezetésre kerülő kamarai tagdíj mögött. A szerk.)

Döntőnek tartja a biztonságtudatos felkészült szakembergárdát, amihez szerinte az oktatásban paradigmaváltásra van szükség. Ennek keretében a közép- és felsőfokú végzettségű szakembereknek a képzésével, továbbképzésével szintén foglalkozni kell. Számukra egy kreditpontos továbbképzési rendszert kívánna kidolgozni, ami leginkább a technikai ismereteknél érvényesülne a legjobban.

Tervei szerint a kamarán belül a biztonságtechnikával foglalkozó szakemberek önálló ágként képviseltetnék magukat. Azonban külön kellene választani a rendszereket telepítő, a rendszereket fejlesztő, az eszközöket gyártó vállalatokat és a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokat.

Ami aztán igazán szívünket melengető elképzelés: tervez még egy un. biztonságtechnikai mérnökkamara tagozatot is,  kimondottan a szakma elitje számára. Mindezt ötvözve a szakmai képzéssel és továbbképzéssel létrejöhetne a magyar biztonságtechnika vezető rétege.

Forrás: detektor online, biztonságpiac.