A joghurtos pohárban annyi intelligencia elfér, mint Európa összes fejében? Mi a biztonság jövője?

Ian Pearson jövőkutató gondolatai a technika fejlődéséről és az abban rejlő veszélyekről. Okos por, intelligens baktériumok és zombik szerepeltek előadásában, amely a londoni Global Security Summit konferenciáján hangzott el.
Körülbelül 20 év múlva a szabványos méretű joghurtos pohárban annyi intelligencia elfér, mint az összes európai ember fejében – kezdte előadását Ian Pearson jövőkutató Londonban a Global Security Summit konferencia és kiállításon, amelyet 2012. október 11–12-én rendeztek meg. Előadása eléggé bizarr volt, amelyet gondolatébresztőnek szánt, és például egyik figyelmeztetése szerint a zombik átveszi bolygónk irányítását, de előrejelzései szólnak a retina méretű iPad-ekről is.

 

Okos por
Pearson arra figyelmeztetett, hogy a folyamatos miniatürizálás az egyik legnagyobb fenyegetés a következő 5–10 évben. Az egyik ilyen fejlesztés az úgynevezett „okos por” (smart dust), amely fogalom vezeték nélküli kommunikációra képes apró mikro elektromechanikai rendszereket takar. Gondoljunk csak bele mekkora a különbség a korai 90-es évek technológiája és a mai iPhone 5 között. Néhány generációnyi iPhone után az Apple is használni fogja ezt a technológiát.

Merre halad az okos por, tette fel a kérdést a jövőkutató, amikor elkezdték a fejlesztéseket, az okos por 1–2 cm átmérőjű volt, ma 50 mikron körül tartunk, majd hozzátette, a legkisebb dolog, amit még látunk az 100 mikron körüli. De mire is lehet ezt használni? Például valaki okos port hint a számítógépünk billentyűzetére, amit gépelünk, azt továbbítja, bármiféle bizalmas adatokat, azelőtt, hogy a számítógépnek lett volna esélye vírust keresni.
Vagy egy még inkább futurisztikus ötlet: a levegőbe szórják az okos port úgy, hogy azt beszívva csatlakozik idegrendszerünkhöz, és amikor a bankautomata előtt arra gondolunk mi is a PIN-kódunk, az okos por már elfogta a gondolatot, és továbbítja azt, s már föl is törték bankszámlánkat.
Lehet, hogy ezek a gondolatok fantáziadúsnak tűnnek, de elméletileg mindez már lehetséges. Az apró intelligens részecskék fenyegetése valamely szervezet biztonsága ellen egyelőre jelentéktelen. De hogy ez ne is fordulhasson elő, ahhoz először is el kell képzelnünk mekkora fenyegetettséget jelenthet ez a technológia.

Aktív bőr
A nanotechnológiát azonban az üzleti világban a biztonsági megoldások továbbfejlesztésére is lehet alkalmazni. A biometrikus ujjlenyomat-olvasók egy része annak van kitéve, hogy valaki lopott ujjnyomattal használja. De mennyire növelné a biztonságot, ha maga az ujj is tartalmazna egy összetett PIN-kódot, amelynek adatait az emberi bőrsejtek tárolják? Ian Pearson elgondolása szerint 4 MB-nyi adatot helyeznének el egyetlen bőrsejten, ez több tízezer tranzisztoroknak felelne meg egy négyzetcentiméternyi bőrfelületen, amelyek infravörös kapcsolaton keresztül lennének hálózatba kötve, így már valóban hatékony eszköz lehetne a tenyerünk vagy az ujjunk.
És használunk majd olyan 3D-s nyomtatókat, amellyel magunk készíthetjük el saját elektromos készülékeinket. A biztonsági őr képes megtalálni a telefont vagy a laptopot, de mondjuk egy ékszernek álcázott elektronikus eszközt miként fog fölfedezni?

Mindezen gondolatok a miniatürizálásból fakadó logikus következtetések. Képzeljük el mekkora hatalmas számítási teljesítmény nyújthatnak az intelligens baktériumok. Egy joghurtos pohárban elfér 20 millió baktérium, és ezek mindegyike egy-egy apró számítógép. E baktériumok képesek lennének biológiailag alkalmazkodni úgy, hogy szinte bármilyen környezetben élhessenek. Tehát a címben is említett módon egy joghurtos pohárban annyi intelligencia elfér, amennyit az összes európai ember képvisel. „Még nincs arra ötletem, folytatja Ian Pearson, hogyan lehet 25 év múlva biztonságos a világ, amikor is az intelligens baktériumok veszik át az uralmat.”

 

A joghurtos pohárban annyi intelligencia elfér, mint Európa összes fejében?

A joghurtos pohárban annyi intelligencia elfér, mint Európa összes fejében?

Zombi apokalipszis
Majd tovább szőtte gondolatait Pearson, elméletileg lehetséges a nem túl távoli jövőben, hogy megjelennek a zombik. Mondjuk 2060 körül várhatók, és gyermekeinknek jó móka lesz megpróbálni kitalálni, honnan is származnak a zombik. A zombik nem csak a sci-fikben vannak már, van néhány remek ötlet, hogy mire is lehet őket használni, például katonai célokra. Ez egyelőre nem fenyeget bennünket, nekünk még nem kell aggódnunk, csak gyermekeinknek…

„Régebben aggódtam az éghajlatváltozás miatt” – fejezte be előadását a jövőkutató, Ian Pearson.

 

Forrás: Rob Ratcliff írása, www.info4security.com

 

English
Yoghurt with a higher IQ than Europe? What is the future of security?
By Rob Ratcliff
Between Frost & Sullivan’s presentation on integration vs interoperability and a presentation from the security manager of an NHS Trust came a strange warning.

“A standard sized pot of yoghurt could have the same IQ as all the people in Europe – in around 20 years time,” said Ian Pearson, a futurologist speaking at the Global Security Summit.

His presentation was a bizarre, thought-provoking one with warnings of zombies taking over the planet and predictions of retina-sized iPads.

Smart dust
Pearson gave a warning over the continued miniaturisation of technology as being one of the biggest threats to organisations in the next 5-10 years and the development of so-called ‘smart dust’ – tiny microeletromechanical systems that communicate wirelessly.
He said: “We’ve gone from a quarter ton of technology in the early 90’s to an iPhone 5 today. But there’ll only be a few more generations of iPhones and then Apple will wake up and move away from this.
“Where we’re heading is smart dust.

“We’re used to the idea of smart dust being 1 or 2 cm across. The latest smart dust is 50 microns across (the smallest thing you can see is 100 microns across).”

Imagine a scenario were someone sprinkles smart dust onto your computer keyboard, where it picks up what you’re typing and has broadcast the confidential data before your computer has even had a chance to scan for a virus.
Or even more incredibly, said Pearson, a scenario where you breathe in smart dust so that it connects to your nervous system – when you think ‘What’s my PIN again?’ the smart dust as already intercepted it, broadcast it and hacked into your bank account.

This kind of technology might seem fanciful, but it’s theoretically already possible.

The threat of tiny intelligent particles to an organisation’s security is almost unquantifiable. In order to protect against it, you first have to imagine the scale of the threat.

Active skin
With nanotechnology this nano however, imagine the improved security measures your business could employ as well.

Biometric fingerprint readers are vulnerable to someone stealing a fingerprint. But wouldn’t they be safer if a finger also contained a complex PIN algorithm, with the data stored between a person’s skin cells?
Ian thinks you could get 4mb of data onto a single skin cell – leading to tens of thousands of transistors in a square cm of skin, all networked using infrared to create a truly powerful device in the palm of our hands (well, fingers).

You will also be using those 3D printers we’ve all heard so much about to create your own electrical devices. A security guard might be able to intercept a phone or a laptop, but an electronic device disguised as a piece of jewellery would be harder to find.

Zombie apocalypse
The ‘logical’ conclusion of all of this miniaturisation, Ian says, is smart bacteria cultivated with a huge computing power. A single pot of ‘smart yoghurt’ could contain 20 million bacteria, each with a computing core within them.

“A standard sized pot of yoghurt could have the same IQ as all the people in Europe – in around 20 years time. Those bacteria could be biologically adapted to survive just about any environment.
“This is the Terminator scenario – except at least in Terminator 1, 2 and 3 you could see them. In 4 you’ll be breathing them in.
“I haven’t got any clue how to make the world secure in 25 years time, when smart bacteria has taken over.”
He went further, describing a not-too-distant future of zombies, again already theoretically possible: “You would expect zombies to appear around 2060. Your kids will have really good fun trying to work out where the zombies will come from.

“Zombies are not just science fiction. We have some great ideas about why this might be real, why the military might want it to be real.

“This isn’t a security threat – you’re not worried about it, but your kids will have to be.”

And there I was worrying about climate change.

Source: www.info4security.com

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?