Tervbe van az EU-s adatvédelem további szigorítása.

Konfliktus a terrorizmus elleni védekezés és az adatvédelmi szempontok között? Az Európai Parlament szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága szigorítani tervezi az Unió adatvédelmi előírásait

A jelenlegi tervek szerint a jövő májusba életbelépő szabályozás az EU-.s Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) lehetővé teszi, hogy a vállalatok a közöttük lévő jogviszony megszűnése után anonimizált módon tovább tárolják ügyfeleik személyes adatait. Az Európa Parlament ugyanakkor úgy látja, hogy ez korlátozza az egyéni szabadságjogokat, ezért töröltetné az adatokat a cégekkel mégpedig helyreállíthatatlan módon.

Forrás: primanet.hu

Forrás: primanet.hu

Komoly büntetés terhe mellett?

A tervezet szerin a jövő évtől komoly büntetésre számíthatnak azok a vállalkozások, amelyek úgy selejteznek le adathordozókat – szervereket, számítógépeket vagy éppen mobiltelefonokat -, hogy azokon rajta maradnak az ügyfeleik vagy munkatársaik adatai. Ugyanez igaz a szervizeléssel foglalkozó cégekre: nem kezelhetik a meghibásodott eszközökön található személyes adatokat.

Végponttól –végpontig történő titkosítás kötelme

Európa-szerte kötelező lenne az adatkommunikáció végponttól végpontig történő titkosítása. Így, ha az adatokat útközben egy harmadik fél esetleg elfogja, akkor sem tudja értelmezni őket, mivel a titkosítást feloldó kulcsa nincs meg hozzá. Ez a javaslat azonban szembemegy egyes kormányok szándékával. Magyarországon (ahogyan Nagy-Britanniában, Németországban vagy Franciaországban is) korábban az merült fel, hogy a végponttól végpontig titkosított adatforgalmat kínáló alkalmazásokat egyszerűen tiltsák be, mert ezzel megkönnyíthető a hatósági nyomozás a különböző terrorista csoportok ellen, ami fontos nemzetvédelmi érdek. Így e kérdésben is sok vita várható még.

Való igaz, hogy súlyos – prognosztizálhatóan szinte feloldhatatlan- konfliktusokat rejthet az EU-s szabadságjogok egyik mérföldkövét jelentő adatvédelem következetes érvényesítése egy olyan világban, ahol a terrorizmus és a kiberbűnözés esetenként kéz a kézbe járhat. Vajon hól lehet megtalálni asz egészséges arányokat ebben a kérdésben? A szerk.

Forrás: https://biztonsagportal.hu/eu-s-adatvedelem-meg-nagyobb-lehet-a-szigor.html

Kapcsolódó cikkek
Végponti titkosítás, backdoor tilalom Uniós szabályozással?
Merkel megengedőbb politikát sürget az adatvédelmi törvény gyakorlatában
Az IP kommunikáció meghekkelhető! Az IP biztonságtechnika IT biztonsági kihívásai