Cyber attack az Egyesült Királyságban

A számítógépek elleni, vagy kibertámadás az Egyesült Királyság (UK) digitális gazdasága ellen, egyike a jövő legaggasztóbb fenyegetéseinek. Az UK vállalatainak több mint fele élt át  kibertámadást az elmúlt 12 hónapban, ezért a kormány  £ 1,9 milliárd összeget invesztált a vállalkozásokba, hogy segítsen megküzdeni a problémával.  A Cyber Security Breaches Survey 2017 felmérés úgy találta, hogy elsősorban a nagyobb vállalatok vannak kitéve a veszélynek, közel 70% szenved valamilyen adatkiszivárgástól vagy kibertámadástól, kb. átlag  £20,000 összegű  vállalatonkénti becsült  kárértékben.

Cyber attack az Egyesült Királyságban Forrás: forbes.com

A támadások vállalatok egy negyedénél kieső fájl veszteséget, ötödüknél szoftver, vagy rendszerhibát eredményezett. Egy tizedük elvesztette a kapcsolatot a harmadik féltől származó szoftverükkel, illetve WEB oldaluk lelassult vagy off-line állapotba került.

A legáltalánosabb módszer, hogy egy hamis e-maillel próbálják rászedni a megfelelő beosztásban lévő alkalmazottat bizalmas információk kiadására, vagy rosszindulatú malware-t  esetleg  vírust tartalmazó csatolmány megnyitására.

A vállalkozások az ilyen jellegű jogsértéseket még mindig nem kezelik kellő súllyal, annak ellenére sem, hogy már létezik a kormány által támogatott, kibertámadásokat megakadályozó számítógépes védelmi rendszer. Ciaran Martin, a Nemzeti Cyber-Biztonsági Központ vezetője szerint, a sikeres támadások többsége nem túl kifinomult, de súlyos kereskedelmi károkat okozhat, és a vállalkozások már az alapvető védelem kialakításával is biztosítani tudnák a saját jó hírnevük, pénzügyi és működési feltételeik védelmét.
A humán erőforrások oldaláról nézve is problémákkal kell szembesüljenek a cégek, hiszen nem könnyű megfelelő felkészültségű szakembereket találni a piacon a cyber security problémák körültekintő és eredményes kezelésére – figyelmeztetnek a szakértők..

Vigyázó szemetek az UK-ra vessétek…

https://www.welivesecurity.com/2017/04/20/92341/

Kapcsolódó cikk:
Az IP kommunikáció meghekkelhető! Az IP biztonságtechnika IT biztonsági kihívásai