A Mobotix & Kepler piacra dobja precíziós érzékelő megoldását kórházi alkalmazásokhoz

A Nurseassisttel a Mobotix AG és a Kepler Vision Technologies elindítja első közös megoldását idősek, kórházak és gondozási intézmények számára. A Kepler szoftvere, amely a Mobotix c71 Hemispheric Indoor Camerába van beágyazva, az eddigieknél pontosabban érzékeli az eleséseket, valamint az ágyból való kilépést.

Forrás: Mobotix AG.

A Mobotix szerint más automata rendszerekhez képest jelentősen csökkentheti a téves riasztások számát. Ennek eredményeként a megoldás jelentősen javítja az idősek, betegek és ápolásra szorulók ellátását, miközben csökkenti a személyzet leterheltségét és növeli a költséghatékonyságot.

A holland Kepler Vision Technologies cég egyedülálló, mesterséges intelligencián (AI) alapuló szoftvermegoldásokat fejleszt az egészségügy számára. Ezekkel figyeli a Kepler a betegek mozgását. A betegek magánélete megmarad, hiszen nem tárolunk képeket, vészhelyzet esetén csak az ápolószemélyzetet riasztják.

Innovatív videó technológia

Az idősek, betegek és eltartott személyek elesése gyakran súlyos következményekkel – akár halállal is – vezethet, ha nem érkezik azonnal segítség. Az események felderítésére gyakran alkalmaznak műszaki megoldásokat. Sajnos hagyományos formájukban gyakran váltanak ki téves riasztásokat. A Kepler esettanulmánya egy Hollandiában működő idősgondozóról azt mutatja, hogy egy 16 beteget foglalkoztató gondozási intézményben hetente körülbelül 1500 riasztást jelentettek az általános megfigyelési megoldások. Sok esetben azonban téves riasztásokról volt szó, amelyeket például egy leeső párna, egy lengő függöny vagy az ágyra ugráló háziállatok váltottak ki.

A Kepler Vision Technologies által működtetett Mobotix Nurseassist kiküszöböli ezeket a tényezőket, ezért sokkal megbízhatóbb, mint más rendszerek. Csak az esettanulmányban szereplő 16 beteg esetében ez napi három munkaórás időmegtakarítást eredményezett. Emellett az állandó téves riasztások megterhelik az ápolószemélyzetet (riasztási fáradtság), növelve annak kockázatát, hogy valódi vészhelyzet esetén nem kapnak segítséget időben. A Nurseassist használata az esések korábbi észleléséhez vezet. A megoldás nagyobb biztonságot, magasabb munkaelégedettséget és magas költséghatékonyságot biztosít az ápolószemélyzet számára.

Mobotix c71 érzékelő

A Mobotix c71 optimális szenzort kínál ehhez a precíz szoftverhez. Félgömb technológiájának köszönhetően teljes helyiségeket figyelhet meg holtterek nélkül. A megoldás egyesíti a magánélet védelmét az ellátást igénybe vevő maximális függetlenségével. A képeket nem tárolják, hanem csak a kritikus események észlelésére használják. Az érzékeny gondozási és egészségügyi szektor megbízható adatvédelmet vállal – ez a Mobotix megoldás központi eleme. A regisztrált riasztások kizárólag a meghatározott ápolószemélyzethez kerülnek, pl. az ügyeletes nővér okoseszközére.

Forrás: Mobotix AG.

A diszkrét rendszer éjjel-nappal megbízhatóan működik. Az IR megvilágításnak köszönhetően teljes sötétségben is felismeri a részleteket. Ezen túlmenően az integrált audio funkció lehetővé teszi az időtakarékos kétirányú kommunikációt a pácienssel vagy az ellátást igénybevevővel.

Csatlakozás nővérhívó rendszerekhez

Az egyszerű üzembe helyezés és a meglévő nővérhívó rendszerekbe való integrálása az idősek otthonában, és a kórházakban mindenki számára lehetővé teszi a technológia jelentős képességeinek a maximális kihasználását. Ez biztosítja a megbízható, biztonságos és gyors kommunikációt az ápolók mobileszközeivel, valamint a betegekkel folytatott push-to-talk audio interakciót.

Forrás: Securityworldmarket, Mobotix