Tűzveszélyes infrastruktúra kezelése – Elektromos tűzvédelem

Schneider-Nadege_PetitHogyan védik az intelligens rendszerek az épületeket az elektromos tűzveszélytől? Nadège Petit, a Schneider Electric globális energiatermékeinek ügyvezető alelnöke elmagyarázza, hogyan segíthet az intelligens elektromos tűzmegelőzési stratégia. Cikkéből kiemelt összeállítást olvashatunk.

A napközben vagy éjjel hirtelen támadó elektromos tüzeknek nem ritkán vannak – még az emberéletet is veszélyeztető katasztrofális következményei, de leggyakrabban a vállalkozások vagyonában okoznak jelentős károkat. Az üzemi, létesítményi károk átlagosan több mint 2 millió dollárba kerülnek a biztosítóknak, Ahogyan Dr. Verena Brenner, a HDI Risk Consulting GmbH, globális ipari biztosító központi szolgálatának vezetője elmondta:

„Az üzletmenet folytonosságában történő kiesés miatti pénzügyi veszteség gyakran meghaladja a megszakítást okozó tényleges vagyoni károkat.”

A tűzoltási terv elengedhetetlen annak biztosításához, hogy az alkalmazottakat biztonságosan ki lehessen vezetni az érintett épületből, létesítményekből.. Ahhoz azonban, hogy az üzleti vállalkozás hosszú távon fennmaradjon, nemcsak az esetleges tüzek elhárítását és az evakuációt kell körültekintően megszervezze, de a megelőzés messze a legjobb gyógymód, a személyzetre, a vagyonra és a műveletekre vonatkozó bármilyen veszély minimalizálása mellett. A proaktív megelőzés eléréséhez azonban a kockázatokra választ adó adatokra és képességre van szükségük, hogy valós idejű reális betekintést kapjunk.

A tárgyak internete (IoT), intelligens, dinamikus rendszer-architektúrával párosulva lehetővé teszi a szervezeteknek az infrastruktúra folyamatos tűzkockázati monitorozását, azaz „tüzet oltanak”, még a lánggal égés előtt. ez a kapcsolt megközelítés költségeket takarít meg azáltal, hogy megakadályozza a költséges sürgősségi javításokat és karbantartást, védi az alkalmazottakat és csökkenti a teljes szervezeti kockázatot.

Lassan égő veszély – áramkör romlás

Szinte az összes villamos tűz egy épület, vagy létesítmény elektromos áramköréből származik. A szervezetek a hatályos rendeleteknek megfelelően a megszakítók és biztosítékok használatával igyekeznek védeni az infrastruktúrát a rövidzárlat és a túlterhelés veszélyeitől, azonban az áramkör-romlás és a telepítés során elkövetett hibák kockázataival is tisztában kell lenniük.

A laza kábelezés és a hibás szigetelés vagy csatlakozások – akár olyan kicsi, mint egy nem jól rögzített csavar – jelentősen növelik az áramkör tűzveszélyét. A nem kellőképpen védett elektromos kapcsolótábláknál tűzhelyeknél is felléphet belső túlmelegedést. A végső eloszlás és a végső áramkörök további kockázatokat jelenthetnek a csatlakozások terhelése szempontjából az alacsony keresztmetszetű területnek és a kábelbeépítési módszereknek köszönhetően. A sérült kábelek kockázata szintén sokkal nagyobb, mint az áramellátási és elosztó áramköröknél.

A lecke az, hogy a tűzbiztonságért felelős szakemberek nem tehetik meg azt, hogy egyszerűen csak az áramkör egyik területére összpontosítanak, miközben a többit figyelmen kívül hagyják. Az áramkörök egyenetlenül és kiszámíthatatlanul öregednek, így az átfogó, folyamatos monitorozás és a prediktív karbantartás kulcsfontosságú a tűzveszély korlátozása szempontjából. A tüzek gyakran figyelmeztetés nélkül pattannak ki, és percek alatt eszkalálódnak, ezért alapvető fontosságú, hogy az ellenőrzések túllépjék a rendszeres „egyszeri intézkedéseket”. Csak a folyamatos megfigyelés és észlelés biztosítja, hogy készen állsz bármilyen esetre.

Forrás: ifsecglobal.com

Forrás: ifsecglobal.com

Költségmegtakarítás, életmentés

A maximális védelem érdekében a szervezeteknek intelligens, összekapcsolt megoldásokra van szükségük, amelyek minden szinten és minden pillanatban észlelik a tüzet és a tűzveszélyt. Ez a kapcsolótáblán, az áramkörön és az elosztás szintjén történő védelmet jelent, amelyet egy valós idejű megfigyelés és észlelés központi rendszere támogat. Ehhez többrétegű technológiai megközelítésre van szükség, amely magában foglalja az intelligens érzékelők körét az áramkör szintjén, a szélvezérlő rendszereket, valamint az alkalmazások és szolgáltatások készletét, tanácsadáshoz és cselekvéshez.

Áramköri szinten a folyamatos hőfigyelés elengedhetetlen a hibás csatlakozások korai felismeréséhez és a hőmérséklet riasztáshoz. A kapcsolóberendezés kritikus területeire történő telepítéskor az intelligens és az IoT-hez csatlakoztatott érzékelők pontos környezeti hőmérsékletet mérnek. A füst- és gázrészecskéket érzékelő intelligens érzékelő ezután figyelmeztetheti az üzemeltetőket a veszélyesen magas hőmérsékletekre, mielőtt kritikussá válna a helyzet.

Az intelligens és proaktív tűzmegelőzés óriási mennyiségű kontekstualizált adatot gyüjt az infrastruktúráról egy digitális felületen, és juttat vissza az épületüzemeltetőhöz a Schneider Electric EcoStruxure IoT-kompatibilis architektúrája segítségével. A teljesen interaktív műszerfal és elemzőcsomag ezután ezeket az adatokat értelmes és gyakorlati betekintéssé alakítja, csökkenti a tűzveszélyt valós időben és további előnye, hogy lehetővé teszi a biztosítók számára, hogy az adott üzletre szabott biztosítási és kockázatkezelési megoldásokat kínáljanak.

Intelligens karbantartás – proaktív tűzmegelőzés

A tűzveszély növekszik az alkatrészek és berendezések öregedésével, ezért a karbantartás ideális idejének kiválasztása is nagyon fontos. Az analitika növelheti a hatékonyságot és optimalizálhatja az erőforrásokat, követve az eszközöket az állapot és az előzmények értelmezéséhez, miközben megelőző értesítéseket és 24 órás támogatást indít. Figyelmeztet a berendezés hibáira, még mielőtt azok problémákat okoznának. Javítja a felszerelés hosszútávú élettartamát és csökkenti a javítási költségeket is, a karbantartások szükségletek szerinti ütemezésével. Így elkerülhető a sérült berendezések költséges sürgősségi javítása.

Ha minden körülmény és változó ismert, a kockázat kiszámíthatóvá és kezelhetővé válik. Az IoT az adatvezérelt elektromos tűzmegelőzés rendszerében páratlan betekintést biztosít az elektromos áramkörbe, lehetővé téve a folyamatos figyelést és az adatgyűjtést az egész elektromos hálózatban. Azonosíthatja a legnagyobb tűzveszélyt, és elősegíti a gyors megoldást A kapcsolódó tűzmegelőzési stratégia biztosítja, hogy a vállalkozás biztonságos, működőképes és kockázatmentes maradjon.

Forrás: ifsecglobal.com

Hozzászólások