3D-s fegyvernyomtatás? Az USA letiltotta a fegyvertervek megosztását

Azért ez a hír sajnos egyszerre morbid és rémületes. Szóval már a nyomtatható fegyvereknél tartunk? Szerencsére az USA-ban egy államközi bíró felülbírálta az Igazságügyi Minisztérium megengedő álláspontját.

Működő pisztoly műanyagból?

Az évtized közepén hirtelen berobbant a köztudatba a tárgyak létrehozásának legújabb formája. A gyártók reklámszövegei szerint a 3D-nyomtatással rengeteg minden megvalósítható, egyes amerikai patrióták pedig ezt túlságosan komolyan véve rögtön nekiálltak fegyvereket tervezni vele. Ez nyilvánvalóan borzalmas ötlet, műanyagból biztonságosan maximum játékpisztoly készíthető, az anyag nem képes megbízhatóan ellenállni a valódi fegyverek elsütésekor fellépő erőhatásoknak.

Forrás: Defense Distributed

Forrás: Defense Distributed

A rossz vicc projektet a Defense Distributed nevű nonprofit szervezet karolta fel, ám 2013-ban az USA Külügyminisztériuma lecsapott a szerveződésre, és levetette a Liberator nevű pisztolyának CAD-terveit a webhelyéről, többek közt mivel azok potenciálisan kereskedelmi embargókat sérthettek, továbbá nemzetbiztonsági kockázatot jelenthettek.

2015-ben a csoport alkotmányos jogokra hivatkozva beperelte az Igazságügyi Minisztériumot, hogy az engedje meg a fegyvertervek terjesztését az interneten.

Az ügy következő fejleményére 2018 júniusáig kellett várni, mikor mindenki nagy meglepetésére a minisztérium engedélyezte a fegyvertervek online kiadását a Defense Distributednek, és még 40 ezer dollár kártérítést is fizetett a jogi költségek miatt. Erre Bob Ferguson főállamügyész megtámadta a döntést, állítása szerint az alkotmánysértő, továbbá sérti az államközi minisztériumok szabályalkotásával kapcsolatos törvényt is. Ez újból megakadályozta a csoportot a tervek közzétételében.

Most újabb döntés született, Robert S. Lasnik bíró a jogi perpatvar legújabb fejezetében a főállamügyésznek adott igazat, azaz újból illegális a 3D-nyomtatott fegyverek terveinek terjesztése, nyilvánosságra hozása az USA-ban. (Hát igen, ilyen azért előfordul egy ténylegesen működő jogállamban. A szerk.)

Jó kérdés, hogy most mi fog történni, ez elsősorban valószínűleg a Defense Distributeden múlik, a csoport viszont már nem a régi, tavaly szeptemberben lemondott az alapítója. Cody Wilson egy sugar daddy webhelyen megismert, fiatalkorú lánnyal létesített nemi kapcsolatot, ám erre rájöttek a lány szülei, és a rendőrséghez fordultak. Némi nyomozást követően egy texasi bíró elfogatóparancsot adott ki Wilson ellen, ám csak hogy ne legyen egyszerű a helyzet, a férfi Tajvanra menekült az igazságszolgáltatás elől, bár a helyi rendőrségnek nem jelentett kihívást a villámgyors elfogása és kitoloncolása.

Forrás: origo.hu

Hozzászólások