A mobiltelefon szerepe a pénzügyekben. Kulcskérdés a biztonság az elektronikus fizetésben

„Ha megkérdeztem volna a vevőimet, hogy mit szeretnének, akkor azt mondták volna, hogy gyorsabb lovakat” – idézte Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Mastercard Tech Show rendezvényén Henry Fordot arról, hogy milyen nehézségeik vannak az innovátoroknak.

Gion GáborForrás: Pénzügyminisztérium

Gion Gábor
Forrás: Pénzügyminisztérium

Digitalizáció

A digitalizáció olyan új kihívás, amely az élet minden területén gyökeres változásokat okoz. A pénzügyek terén két fő célunk van: a pénzügyi tudatosság fejlesztése és a készpénz visszaszorítása, ezek szintén elképzelhetetlenek a digitalizáció nélkül – mondta Gion Gábor. Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank vállalati kötvényprogramja 300 milliárdos költségével szemben a készpénzhasználat nemzetgazdasági költségeit évi 450 milliárd forintra becsülik.

„Olyan megoldásokat kell találnunk, amelyekről meggyőzzük a lakosságot, hogy kényelmesebbek, biztonságosabbak, a fogyasztóknak maradéktalanul meg kell bízniuk a pénzügyi közvetítő rendszer digitális fejlesztéseiben” – fűzte hozzá az államtitkár.

A világon nem volt még olyan termék, amelyre a társadalom akkora hányada tartott volna igényt, mint az okostelefonra. Ma már nem a szórakozás a fő cél, az emberek érdemi szolgáltatásokat szeretnének kapni az okostelefon segítségével, például az egészségügy és az oktatás területén is – elemezte Rab Árpád, a Corvinus Egyetem docense a MasterCard kutatását.

A mobiltelefonokkal a digitális tartalom elérése már nincs helyhez kötve, és ez egyre inkább igaz a pénzügyekre is. Az elmúlt három évben a digitálisan igénybe vett banki szolgáltatások száma harmadával nőtt, az elektronikus számlabefizetések 23 százalékkal emelkedtek, s hasonló mértékben nőtt az ügyfelek között a közvetlen digitális pénzátutalás is – mondta Rab Árpád.

Felhasználói elvárás: a tranzakciók biztonsága

A felhasználók ma már egyre inkább igényként fogalmazzák meg, hogy a tranzakciók biztonságosak legyenek, ezért akár némi kellemetlenséget is vállalnak – ez jó jelzés lehet az új uniós pénzforgalmi irányelv aktuális, az online fizetések biztonságát többletazonosítással segítő szabályaira. Az ügyfelek egyre nagyobb része jelezte: többet is tranzaktálna, költene olyan megoldások segítségével, amelyeknél a fizetés biztonsága szavatolva van.

Hozzászólások