Pofonegyszerű tippek amivel megóvhatjuk otthonunkat a betörőktől – nemcsak elutazás esetén

Állandóan nyugtalanok vagyunk az otthonunk biztonságát illetően, és ez tovább fokozódik ha el kell utaznunk. Ha nem lakik a közelben olyan személy, akit nyugodt szívvel megkérnél, hogy időnként ugorjon be hozzánk, akkor az alábbi módszereket pl. érdemes alkalmaznunk. Néhány pofon egyszerűen betartható praktikus tanács.

betores

Forrás: 24.hu

Időzítsd be!

A legtöbb televíziót, elektromos eszközt be lehet már programozni úgy, hogy bizonyos időnként felkapcsoljanak, majd ezt követően le. Ez pedig rengeteget számíthat a biztonság érdekében! Ha valaki azt próbálja kifigyelni, hogy biztosan üres-e a ház, hamar elbizonytalanodik, ha észreveszi, hogy megy a tévé, vagy bekapcsolt a locsoló berendezés az udvaron.

Sőt, ma már lehet kapni okos konnektort is, aminek lényege, hogy interneten keresztül felkapcsolhatjuk vele a lámpát, majd le, több ezer kilométeres távolságból is.

Ne posztolj!

Manapság, amikor mindenki előszeretettel posztol a nyaralásáról pár fotót a Facebookra, meg néhány videót az Instagramra, még azokról is tudjuk, épp merre nyaralnak, akikkel egyáltalán nem tartjuk a kapcsolatot. Az otthonunk biztonsága érdekében jobb lenne megvárnunk az utazás végét, és a hazaérés után posztolni arról, hol töltöttük az elmúlt egy hetet. A barátoknak persze nyugodtan küldhetünk privát üzenetben képeket, de az egész világgal ne tudassuk, hogy senki sincs otthon!

A függöny helyzete

Mielőtt elmegyünk nyaralni, gondoljuk át, a hétköznapok során hogyan szoktuk hagyni a függönyöket. Ha mindig felhúzzuk a redőnyt, és el van húzva a sötétítő, jobb, ha így hagyjuk, legalább egy részen. Mert az mindenkinek azonnal fel fog tűnni, hogy a megszokottal ellentétben teljesen le van sötétítve a lakásunk, napokon keresztül. Egy társasházban ez kevésbé feltűnő, de vidéken, egy kertes ház esetén már egészen más a helyzet. Sok esetben a betörők ezt nézik meg először, hiszen ebből rögtön meg tudják állapítani, hogy van-e otthon valaki.

Értékek helye

Ha nincs széf az otthonunkban és nem akarjuk őrizetlenül hagyni a legértékesebb holmijainkat a fiókban, esetleg érdemes megkérni egy megbízható barátot, családtagot, hogy egy időre hadd tárolhassunk náluk néhány kiemelten fontos értékünket (pl ékszerek) amennyiben otthon lesznek. Persze ha a lakóhelyünk közelében nem élnek megbízható ismerősök, akkor egy széf (lehetőleg beépített) beszerzése a legjobb megoldás, Egyszer kell csak kifizetnünk az árát, de éveken át hasznos lesz!

Biztonsági berendezések

Erről persze itt furcsa beszélni, hiszen ez az a terület amelyikben valamennyien azért tájékozottak vagyunk. Mégis nézzünk egy minimál programot. A legjobb megoldás – mint tudjuk – mindig a hely adekvát legcélszerűbb biztonsági rendszer, (pl. riasztó beszerelés átjelzéssel stb.), de ha ezt nem engedhetjük meg magunknak, olcsóbb eszközök közül is adottak.

Például érdemes felszerelni az udvarra erre az esetre mozgásérzékelő lámpát, ami azonnal felkapcsol, ha azt érzékeli, hogy valaki mozog az udvarodon. Sok esetben már ez elijeszti a betörőket, hiszen nagyobb a lebukás esélye, és a szomszédok is felfigyelnek a mozgásra! Ugyanilyet akár a lakásodon belülre is beszerelhetünk, például a bejárati ajtó mellé, mert ez szintén megijesztheti őket. Az egyszerű hangriasztókat a zavaró zajhatásuk okán csak óvatosan ajánlhatjuk.

Forrás: bien.hu