Okosotthon technika a családon belüli erőszak szolgálatában

Ájulunk az okosotthon által kínált technológiai szolgáltatásokra és eszünkbe sem jut, hogy az ember mindenben megtalálja a módot, hogy másokat bántson. Egy kicsit most túllépve a kizárólagos technológiai megközelítésen.

Forrás: hasznaltalma.hu

Forrás: hasznaltalma.hu

A családon belüli erőszak egy nagyon komoly probléma, ami mellett nem szabad szó nélkül elmenni. Bár a társadalom szinte tabuként kezeli a témát, a hallgatás gyakran rettenetes végkifejlethez vezethet. Családon belüli erőszak elkövetésére rengeteg mód van, melyek egytől-egyig rettenetes hatással vannak az áldozatra; most kifejezetten az okosotthon-technológián keresztül elkövetett bántalmazásra vetünk egy pillantást.

Az otthonban elhelyezett eszközök általában sokkal kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik az ember életét, de sajnos rengeteg módon vissza lehet élni velük. A módszerek széles skálája jelent meg: a kamerákon keresztül történő megfigyeléstől kezdve a fülsiketítően hangos zene hirtelen elindításán át a hőmérséklet káros szintig való átállításáig. A New York Times több mint 30 interjút készített olyan emberekkel, akik számára ismerős ez a fajta bántalmazás.

A megfélemlítés eszközeként

“Családon belül történő bántalmazás áldozatai, az ügyvédeik és a telefonos segítségnyújtók is  mindannyian arról számoltak be, hogy a technológia szinte fegyverré kezd alakulni. A bántalmazók a telefonjaikra letöltött alkalmazásokon keresztül távolról irányítják a használati eszközöket, ezeken keresztül hallgatóznak és megfigyelnek, valamint a bántalmazott ijesztgetésére használják őket annak érdekében, hogy erejüket fitogtassák. Bár partnerük elhagyta a házat, az áldozatok még akkor is megfélemlítve és összezavarva érzik magukat a felszerelt okoseszközök miatt.”

Egy áldozatokat segítő szervezet szerint komoly nehézség, hogy a bántalmazásnak erről a formájáról különösen kevés szó esik. “Erica Olsen, a Safety Net Project at the National Network to End Domestic Violence igazgatója saját bevallása szerint komolyan tart a technológia káros célra történő felhasználásától, mivel senki sem akarja ezt a problémát a világ elé tárni, de mostanra annyira jelentős lett, hogy tisztán látható a hatása.”

Forrás: hasznaltalma.hu

Forrás: hasznaltalma.hu

Sajnos rettenetesen egyszerűvé vált a bántalmazott felet például egy házba bezárni. A technológiát felhasználó módszerek különösen a nőket érintik. “Az internetkapcsolattal rendelkező kütyüket általában férfiak szerelik be, a nők gyakran még a használatukhoz szükséges appokkal sem rendelkeznek a telefonjaikon.”

Sőt, a legtöbb helyen a törvény sem veszi figyelembe az okoseszközökkel történő visszaélést. Még ha a bántalmazott bírósághoz is fordul, a házban történő eszközök távolról történő irányítása általában nem számít terhelő részletnek (ami azért igen meglepő, a hazai video megfigyelési tevékenység – egyébként szigorú szabályozásának – ismeretében. A szerk.)

A családon belüli erőszakot nem szabad szó nélkül hagyni. Akár veled szemben követik el, akár tanúja vagy, kérj segítséget! Bár az ilyen helyzetekben nagyon nehéz cselekedni, a tétlenség borzalmas dolgokhoz vezethet. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat jó kiindulópont lehet, számuk: +36-80-20-55-20

Forrás: hasznaltalma.hu

Hozzászólások