Az üdítő hír: csökkenhet a fesztiválok zajterhelése

Mostanra világszerte elindult a nyári fesztiválszezon, azonban ennek nem mindenki örül, a fesztiválok körzetében élőknek napokig is tolerálniuk kell a rendkívül nagy zajt. Ugyan a többségnek nincs elvi baja a fesztiválokkal, de persze felszökik a vérnyomásuk, mikor nem képesek pihenni a jelentős környezeti zajterhelés miatt.

A CBC beszámolója szerint egy kanadai cég meglepően nagy hatékonysággal, szinte teljesen képes volt megoldani a problémát. A PK Sound olyan hangfalakat tervezett, amelyek precízen fókuszált irányokba képesek szórni a hangot, ráadásul említésre méltó minőségveszteség nélkül, így masszívan kevesebb zaj szökik ki a nem kívánatos irányokba. A PK Sound rendszere, a Trinity, úgy néz ki, mint egy nagy hangszóró. De a hangszóró sorozatba felszerelt hangterelő lapok elmozdulhatnak balra és jobbra, nyílnak és záródnak, mint egy pillangó szárnyai, így szabályozva a hangleadás irányait (szóródását).

A PK Sound Trinity hangszórói, a bal felső sarokban, a színpadon helyezkednek el, és a hangot a közönség felé irányítják. (Deana Sumanac-Johnson / CBC)Forrás: cbc.ca

A PK Sound Trinity hangszórói, a bal felső sarokban, a színpadon helyezkednek el, és a hangot a közönség felé irányítják.
(Deana Sumanac-Johnson / CBC)
Forrás: cbc.ca

“A robotokat a hangszórókba helyezzük” – magyarázta Jeremy Bridge a fejlesztő cég mérnöke ” A szoftver alkalmazásunkkal a hangszórók robotikáját vezéreljük és lehetővé tesszük a hang irány szükségletek szerinti változtatását”. A hangfalak minden helyszínen az egyedi feltételeknek megfelelően, egy vezérlőszoftveren keresztül konfigurálhatóak.

A cég hangrendszerét utoljára a Ever After Music Festival eseményen vetették be, amely a körülbelül 200 ezres lakosságú kanadai Kitchener városában kerül minden évben megrendezésre. Tavaly még klasszikus hangtechnikát használt a fesztivál, amelynek időtartama alatt a rendőrség 100-nál is több lakossági bejelentést kapott a zajterhelés miatt.

Idén már csak hatot.

Forrás: origo.hu

Hozzászólások