Új szinten a kábelmenedzsment a Seasonic fejlesztésével

A moduláris tápegységekről ismert hátlapi portokat egy ötletes kiegészítőbe száműzte a Seasonic, amelynek használatához kompatibilis tápegységre és kompatibilis számítógépházra is szükség lesz.

Forrás: ipon.hu

Forrás: ipon.hu

A témával ritkán foglalkozunk és bár a szakmánkba használt rögzítőink többnyire stand alone rendszerűek, nem PC alapúak, attól még a nagyobbak rack megjelenésűek és előszeretettel szerelik rack állványba. A modularitás és a skálázhatóság követelménye napjaink elektronikájában az illeszkedő hardwer építőelemek LEGO kockákhoz hasonló összeépíthetőségét feltételezi, amelynek éppúgy része az elektronikus kompatibilitás, mint a modulok közötti átgondolt csatlakozó és kábelhasználat vagy „kábelmenedzsment”. Elvárás, hogy az adott formájú és méretű építőelemek, a lehetséges összeépítési formációkban a legkisebb térkitöltést kínálják, a csatlakozókból és kábelekből álló, nyomtatott vagy huzalozott hálózat, pedig a lehető legrövidebb nyomvonalon, rendezetten kösse össze azokat. Ezeknek a követelményeknek kíván megfelelni a Seasonic kábelmenedzsment rendszere. A szerk.

A kábelmenedzsment hatékony megoldása elég nehézkes volt anno, míg nem készültek kétkamrás számítógépházak, illetve moduláris kábelezéssel rendelkező tápegységek, ám manapság már elég sok kiegészítő segít az esztétikus gépbelső megteremtésében. A Seasonic mérnökei viszont úgy gondolták, hogy még mindig lehet ezen javítani, így terveztek egy új eszközt, ami a Seasonic SCMD nevet kapta.

Seasonic SCMD

Ez tulajdonképpen nem más, mint egy téglalap alakú, meglehetősen hosszú kiegészítő, amelynek oldalaira tápcsatlakozókat szereltek. A hozzá passzoló tápegységen cserébe nem lesznek moduláris konnektorok, vagyis csak egy 24-tűs ATX tápcsatlakozó, valamint a többi tápágat kivezető kábelek indulnak ki a tápegység házából. A megoldás láttán felmerülhet, hogy a kényelemnek a hatékonyság látja kárát, ám a Seasonic szerint erről szó sincs, hiszen a speciális kivezetés mindössze 1%-kal rontja a tápegység hatásfokát, ami nem tragikusan sok.

Az újfajta kivezetéshez persze speciális, rövidebb kábelek is kellenek, hiszen a tápcsatlakozók közelebb kerülnek majd a különböző eszközökhöz. A rövidebb tápkábeleket könnyebb lesz elrendezni és esztétikusan elvezetni, ám a szett beszereléséhez a jelek szerint olyan számítógépházra is szükség lesz, amelynek alaplaptálcája mögött kényelmesen elfér egy efféle kiegészítő.

Forrás: ipon.hu

Forrás: ipon.hu

Mivel modern termékről van szó, természetesen nem maradhatnak ki a sorból az RGB LED-ek sem, amelyek a Seasonic logó alatt helyezkednek el. A Seasonic szakemberei egyelőre nem árulták el, hogy az SCMD pontosan mikor kerül az üzletek polcaira, valamint várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban sem tudtak bővebb tájékoztatást adni. Az az egy biztos, hogy az SCMD háromféle méretben kerül majd forgalomba, hogy a lehető legtöbb rendszerrel kompatibilis lehessen.

Forrás: ipon.hu

(Végül egy vastagon szubjektív megjegyzés. Amikor már az új Op. Rendszer nem fut a régi vason, amikor már a félresikerült Win 8 nem fogadja az XP-n szocializálódott eszköz drivereket, amikor emiatt takarékos és jól működő lézer printereket kell elektronikai hulladékká minősíteni, akkor mi a következő csapás? …a kábelmenedzsment ! Ha azt hitted, hogy OpRendszer szkeptikus számítógépállványod, zavarszűrős, kapcsolós, villámvédett, hálózati elosztód, gurulós villásdugóid beépíthetőek maradnak, valamelyest javítva az átállás költségeit, hát tévedsz ! Minden áldozatul esik a modularitás meg a haladás oltárán és a gyártók olyan költségeket erőltetnek rád, mintha zöldmezős beruházásból csíráztál volna ki…)

Szerkesztette, kiegészítette: Ecsedi Ákos

seasonic3. drótos

Hozzászólások