Útlevelet, telefont, laptopot, tabletet kérem ellenőrzésre! Új határellenőrzési direktívák az Egyesült Államokban

Miközben Európában már csak hónapok választanak el minket a személyes adatok -soha nem látott szigorúságú- védelmére alkotott rendelkezések beiktatásától, aközben az Egyesült Államok Vámügyi és Határ Parancsnoksága új határellenőrzési direktívákat jelentett be, melyek szerint az ügynökök az utazók digitális eszközeiről a határátkelőhelyeken adatokat másolhatnak ki.

hatarellenorzes

Az ügynököknek ugyanakkor előzetesen “megalapozott gyanúval” kell rendelkezniük az Egyesült Államokba be- vagy kilépő emberekhez tartozó telefonok, számítógépek, tabletek, fényképezőgépek vagy más digitális eszközök átvizsgálásakor. A rendelkezés kiterjedhet a felhőben tárolt adatok vizsgálatára is.

A 2018. jan 5.-én közzétett új irányelvek (CBP Directive No. 3340-049A: Border Search of Electronic Devices) frissítik a 2009-óta meglévő szabályokat az “átfogó” vizsgálatokra vonatkozóan, amelyeket véletlenszerűen és megbízás nélkül is elvégezhetnek.

  • Az új szabályok értelmében a határ menti ügynökök a jövőben is végezhetnek “alap” ellenőrzéseket “gyanú alapján vagy anélkül“, ami digitális eszközök fizikai vizsgálatát foglalja magában, mint például fotók válogatása és üzenetek ellenőrzése. Továbbra is megengedettek a “megalapozott gyanú” alapján végzett “átfogó” keresések, amelyben az ügynökök nemcsak felülvizsgálhatják, de átmásolhatják és elemezhetik is a digitális eszköz tartalmát.
  • Az új irányelv szerint az utasok felkérést kaphatnak a szükséges jelszavak megadására egy eszköz feloldásához. Ha a határügynök kódolt tartalom vagy titkosítás végett nem tudja ellenőrizni az eszközt, legfeljebb öt napig visszatarthatja azt.
  • Az új direktíva kimondja : “Az utazók kötelesek az elektronikus eszközöket és az abban foglalt információkat olyan állapotban bemutatni, amely lehetővé teszi az eszköz és tartalmának ellenőrzését. Ha egy olyan elektronikus eszköz kerül bemutatásra, amely jelszóval, titkosítással vagy más biztonsági mechanizmusokkal védett információt tartalmaz, a tisztviselő kérheti az egyén segítségét az elektronikus eszköz és az abban foglalt információk olyan állapotra hozásában, amely lehetővé teszi az eszköz és annak tartalmának ellenőrzését”.

A belbiztonsági minisztérium kritikusai szerint az új irányelv egy kis lépés a helyes irányba, de nem megy elég messzire. Neema Singh Guliani, az Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió (ACLU) jogalkotási tanácsadója egy blog bejegyzésében elmondta, hogy a lépés “pozitív”, de “messze elmarad” az Alkotmány adatvédlemi követelményeitől. “A politika továbbra is lehetővé tenné a határon lévő tisztek számára, hogy manuálisan átszűrjék az utazók fotóit, e-mailjein, dokumentumain és más eszközein tárolt egyéb információkat mindenféle személyes gyanú fennállása nélkül” – mondta Guliani.

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala ( CBP ) nyilatkozata szerint ” Ebben a digitális korszakban az elektronikus eszközök határokon történő vizsgálata az amerikai határokon átnyúló jogszabályok érvényesítésének és az amerikai nép védelmének elengedhetetlen feltétele. A CBP felhatalmazása az elektronikus készülékek határ ellenőrzésére a jövőben is folytatódik, és továbbra is tisztességesen, felelősségteljesen és a nyilvánosság bizalmával összhangban marad.” Az amerikai vám- és határvédelem (CBP) statisztikák szerint a vámügynökök 2017-ben 60 százalékkal több keresést folytattak az utazók mobiltelefonjaiban, laptopjaiban és egyéb eszközeiben, mint megelőzően. Összesen 30.200 eszközt vizsgáltak át, ami a 397 millió utasnak ugyanakkora időtartamra számított 0,007 százalékát képviselte.

Sen. Ron Wyden, Oregon állam Demokrata szenátora és más kritikusok azzal érvelnek, hogy az új szabályok továbbra is lehetővé teszik a CBP számára, hogy megpróbálja megkerülni az eszköz titkosítást és a próbálja megszerezni a jelszavakat a határon, akár brutális erővel, ésszerű indok nélkül.

Ezzel szemben Guliani ( ACLU ) elmondta, hogy az irányelv félrevezető, mivel “nem teszi egyértelművé, hogy az utazóknak nem szabad semmilyen kötelezettséget felvállalni kódok vagy egyéb segítségnyújtás biztosítására, azoknak a tiszteknek, akik a személyes adataik elérésére törekednek.”

Forrás: threatpost.com