Huawei P11 mobil – 40 MP-s kamera fejlesztés?

A Huawei P11 mobil kamerafronton robbant, várhatóan 40 megapixeles, triplalencsés Leica kamera kerülhet a hátlapra, méghozzá ötszörös hibrid zoommal.

Amióta a kínai gyártó együttműködik a Leica lencsegyártóval, szó nem érheti a ház elejét, kiváló minőségű képeket köszönhetünk az ilyen optikával ellátott telefonoknak. A Huawei a P9-cel kezdte meg a kooperációt, folytatta a Huawei P10 modellel és érkezőben a P11. A csúcskategóriás P széria igazi kamera-szörnyet hozhat, hiszen a cég kreatív ügynöksége által megosztott fotó szerint 40 megapixeles, triplalencsés Leica kamera kerülhet a hátlapra, méghozzá ötszörös hibrid zoommal. Igen, négy lencse egyetlen hátlapon, az előlapi kamera sem kispályázik, 24 megapixelt ígér.

Ez azonban még nem is minden, várható ugyanis Pro éjszakai mód, amely az új szenzort maximálisan kihasználja, állítólag száz százalékkal több fényt enged be, mint a jelenlegi megoldások. Az nem letisztázott egyelőre, hogy mekkora lesz a kamera ilyen tudás mellett vagy hogy milyen apertúrával vértezik fel. Az mindenesetre sokat elárul a Huawei Mobile Twitter bejegyzéséből, hogy a Kirin 970 processzor lesz a világ első olyan AI chipje, amely egyben dedikált NPU-t (Neural Processing Unit) is kap, ez a kombináció ugyanis leveszi a képkészítés terhét a CPU-ról. Az extra tudáshoz jár még AI kamera asszisztens és téma felismerő is.

Halk szerkesztői megjegyzés. Vajon miért is kell egy mobiltelefont olyan teljesítményű technikával megpróbálni felszerelni ami a mobilos fényképezés, videózás eddigi gyakorlata során reálisan nem elvárt szükséglet? Továbbá még a professzionális biztonságtechnikai video megfigyelőrendszereknél sem jelent meg eddig a 40 MP (és persze nem véletlenül, hiszen a jó minőségű képalkotásnak csak egyik eleme a „felbontás”).

Forrás: telefonguru.hu