Az MI már hang alapján megmondja, milyen jelszót gépeltünk be

A mesterséges intelligencia nem csak azt állapítja meg a hangfelvételekből, ha gépel valaki, hanem 90 százalék fölötti pontossággal azt is kitalálja, hogy mit írt a billentyűzeten – írja a Bitport híranyagában.

forrás: the guardian.com

A jelszavak beírásánál már nem csak arra érdemes ügyelni, hogy senki se lássa, amit gépelünk, hanem arra is, hogy senki se hallja – derül ki egy kutatásból, ami arra figyelmeztet, hogy a mesterséges intelligencia segítségével már a leütések hangjából is meg lehet állapítani, milyen gombokat nyomott le a felhasználó. Ennek értelmében egy Zoomon keresztül folytatott csevegés is a kibertámadás kockázatát hordozza, különösen, hogy a videokonferenciázás és a beépített mikrofonnal rendelkező eszközök használata is széles körben elterjedt.

Az IEEE European Symposium on Security and Privacy Workshops keretében közzétett tanulmány szerzői állítólag sikeresen létrehoztak egy olyan rendszert, ami több mint 90 százalékos pontossággal képes kiszámolni a pötyögés hangfelvétele alapján, hogy mikor melyik billentyűre koppintott az ember. Ez egész pontosan 95 százalékos hatékonyságot jelentett, amikor telefonhívások során készítettek felvételeket, és csaknem ugyanekkora, 93 százalékos arányt, amikor a Zoom-on vették fel és elemezték a kopácsolás hangját.

Tovább a cikkre: https://bitport.hu/az-mi-hang-alapjan-megmondja-milyen-jelszot-gepeltunk-be