Alulfizetett és kihasznált biztonsági őrök a katari foci vb-n

A The Guardian beszámolója a 2022-es labdarúgó-világbajnokság előestéjén aggodalmat keltett a migráns munkavállalókkal – különösen a biztonsági őrökkel – való bánásmód Katarban, az idei labdarúgó-bajnokság helyszínén

A jelentés szerint a biztonsági tisztként alkalmazott migráns munkavállalóknak óránként mindössze 35 pennyt fizetnek. A 12 órás műszakok, a havi egy szabadnap és az alacsony fizetés csak néhány felvetődött kérdés a többi tapasztalt probléma mellett, a Guardian vizsgálata nyomán, amely az elmúlt néhány hónapban az Al Nasr Star Security Services őreivel végzett interjúkon, valamint a dolgozók elemzésén alapult. ‘ fizetési értesítések.

A jelentésből az is kiderül, hogy a rossz munkakörülmények és az alacsony fizetés ellenére a cégnél alkalmazottak közül sokan nem látnak alternatívát, és „tűrnek”, mert szükségük van a pénzre. Alap helyzetben a katari törvények és rendeletek a heti munkaidőt legfeljebb 60 órában korlátozzák, beleértve a túlórákat is, és a munkavállalók heti egy fizetett pihenőnapra jogosultak és az elhelyezési körülményeik is kritikán aluliak.

Az év elején az Amnesty már kiadott egy jelentést, amely kiemeli a katari világbajnokság biztonsági dolgozóival szembeni „szisztematikus és strukturális visszaéléseket”. Az emberi jogi szervezet nyolc biztonsági magáncég 34 jelenlegi, vagy korábbi alkalmazottjának tapasztalatait dokumentálta, akik a világbajnokság kiépítéséhez kapcsolódó infrastruktúra körül dolgoztak.

Forrás: ifsecglobal

Nemigen csodálkozunk a fent híreken, hiszen az is közismert, hogy a stadionok építésén közel rabszolgamunkás bánásmóddal dolgoztattak sokakat, ami számtalan halálos áldozatot is követelt. Az emberi jogok hiányosságai közismertek az országban, aminek fényében – számos további körülmény mellett – teljesen érthetetlen és megbocsáthatatlan a FIFA-nak az a döntése amivel a KATAR-nak adta 2010-ben a rendezési jogot (a döntést kisérő kiterjedt korrupcióról is vannak ismereteink). A szerk.

Hozzászólások