Van-e teendőnk belátható időn belül a Windows 10 rendszerünkkel?

A Windows 10 2021 november Update kiadásával párhuzamosan a Microsoft bejelentette, hogy innentől kezdve már csak évi egy főverziót fog kiadni az operációs rendszerből, a Windows 11-hez hasonlóan az ősz tájékán jönnek majd hozzá a funkciófrissítések.

Forrás: Microsoft

Elérhetővé vált a Windows 10 November 2021 Update, az operációs rendszer legújabb főverziója a 21H2 jelzést kapta. A szoftver hullámokban válik majd elérhetővé a Windows Update szolgáltatáson keresztül az olyan Windows 10-es számítógépekre, amelyek inkompatibilitás miatt (hivatalosan) nem állíthatóak át a Windows 11-re. Szokás szerint az operációs rendszer manuálisan is telepíthető, a letöltési oldaláról beszerezhető a frissítési folyamat indítására használható alkalmazás, továbbá a telepítő pendrive vagy DVD létrehozására fejlesztett segédprogram.

A Microsoft a rendszer kiadásának bejelentésében röviden jelezte, hogy a Windows 10 legalább egy főverzióját 2025. október 14-ig tervezi támogatni. Eddig is tudni lehetett, hogy tíz évnyi életciklust követően 2025-ben vonulhat nyugdíjba az operációs rendszer, ám ez az első precedens, hogy erre közvetlenül felhívta a figyelmet a szoftvercég.

A Windows 11-gyel nem kompatibilis számítógépek tulajdonosainak ennek megfelelően jelenleg nincs dolguk, a következő négy évben biztosan kapnak majd funkcionális és biztonsági frissítéseket a Windows 10-hez. Ettől függetlenül ketyeg az óra, legkésőbb az évtized közepe táján kénytelenek lesznek új PC-t vásárolni, ha támogatott Windowst kívánnak használni.

Forrás. Microsoft, Origo