Elektromobilitás – Tűzbiztonsági kockázatok a többszintes parkolókban és mélygarázsokban

A német Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztérium több milliárdos kutatással és fejlesztéssel finanszírozza a töltési infrastruktúra és az akkumulátorcellák gyártását az elektromobilitás területén. A többszintes parkolók és mélygarázsok is pályáznak a fejlesztésekre, hogy szélesebb körű töltési lehetőséget biztosítanak ügyfeleiknek.

A probléma hogy a szövetségi garázs- és parkolóhely-rendelet tervezet új verziójának tűzbiztonsági fejezete, amely jelenleg áll véglegesítés alatt, még nem tartalmaz semmilyen információt az elektromobilitás vonatkozásában, de a témával egyenlőre az Európai bizottság sem foglalkozik.

Forrás: villanyautosok

Forrás: villanyautosok

A zárt garázs területek kiterjedt felszerelése elektromos töltőállomásokkal a Securiton véleménye ugyanakkor jelentős tűzbiztonsági kockázatokkal jár, amelyeket még nem vettek túl komolyan, pedig amikor az elektromos autók égnek, az teljesen más tűz- és kárforgatókönyv, mint egy belső égésű motor tüzének esete.

Egyenlőre csak néhány parkolóház üzemeltetője ismerte fel a kockázatot, és fektet be önként a lehetséges vészhelyzetekre való felkészülés érdekében. Lehetnek ugyanakkor olyan intézkedések is, amelyek különösebb tűzvédelmi invesztíciók nélkül is segíthetik a kockázatok csökkentését. Ilyen pl. a töltési infrastruktúra automatikus leállítása riasztás esetén.

Forrás: Git-Sicherheit

Véljük, hogy nálunk – miután az elektromobilizációt kiszolgáló infrstruktúra még igencsak gyerekcipőben jár – ilyen volumenű fejlesztési lehetőségek egyenlőre még nem kerültek képbe. A szerk.

Hozzászólások