Áttörés lehet a helyszíni életmentésben! Hamarosan videóhívás funkcióval bővül az ÉletMentő app

A fejlesztők reményei szerint a videóhívás funkció nagy segítséget jelenthet a mentési folyamatban részt vevőknek közlekedési balesetek vagy sürgősségi ellátást igénylő helyzetek esetén, segítségével a telefonos elsősegélynyújtás is sokkal hatékonyabbá válhat. A hallássérült segélykérők számára különösen fontos lehet a videós segélykérő funkció.

Forrás: Országos Mentőszolgálat

Forrás: Országos Mentőszolgálat

Mentőhíváskor a segítségnyújtás folyamatát nagyban befolyásolja, hogy milyen információk jutnak el a mentésirányító központba: korábban az egyetlen kapcsolat a telefonhívás volt, azonban az ÉletMentő alkalmazásnak köszönhetően ez kiegészült a hívó fél pontos tartózkodási helyével és egészségügyi adataival kapcsolatos információkkal – hangsúlyozza az újítás apropóján kiadott közlemény, hozzátéve, hogy mindezen plusz információ jelentősen lerövidítheti a megfelelő segítség elindításához szükséges időt. Ezen javíthat tovább az újítás:

A videóhívás funkcióval a diszpécserek láthatják az esetek valós körülményeit

Az androidos telefonokra és iPhone-okra is ingyenesen letölthető ÉletMentő appban hamarosan elérhető videókapcsolat funkció fontos segítséget jelenthet többek között közlekedési balesetek és egyéb sürgősségi ellátást igénylő helyzetek esetén, hiszen létfontosságú információkat nyújthat a mentésirányító központ számára az eset jellegéről, a sérültek számáról és egészségi állapotuk súlyosságáról.

Segítség az elsősegélyhez

Az újítás segítheti az elsősegélynyújtást is: a videóhívás lehetővé teszi a diszpécser számára, hogy részletesen ellenőrizze a beteg/sérült aktuális egészségi állapotát, a sérülés jellegét és az elsősegély folyamatát.

Ez bizony rendkívül fontos kérdés, hiszen a gyors laikus elsősegély életet menthet, de itt figyelembe kell venni azt a körülményt, hogy a segélynyújtó (az optimálisan feltételezett előzetes ismeretei ellenére is) szintén stresszben van és a legjobb szándéka mellett is hibázhat, így a videó vezérelt kommunikáció (irányítás) kiemelkedő segítséget jelenthet A szerk.

A halássérült hívók számára hatékonyabb kommunikációs platformot teremt az újítás: egyrészt a korábbinál sokkal átfogóbb információkat tudnak szolgáltatni a mentésirányító központnak, másrészt a videókapcsolat a jelnyelvi kommunikációt is lehetővé teszi számukra.

Az ÉletMentő applikációt az indulás óta eltelt több mint egy évben 530 ezer alkalommal töltötték le és 3200 esetben nyújtott segítséget.

Az alkalmazás tavaly készült el, ez a kisfilm a használatát mutatja be:


Töltsük le

Az app egy ideje már ingyenesen elérhető a Androidra a Play Store és iOS alá az App Store kínálatában.

Forrás: Országos Mentőszolgálat, HVG.hu

Hozzászólások