AR technológiás szemüveg segítheti az U.S. Army kutyáit a bombák megtalálásában

Az amerikai hadseregben már a kutyákra is kiterjesztett valóság-szemüveget tennének, hogy biztonságosabban találják meg a harctéren elrejtett bombákat. A megoldás az embert ugyan védi, de az állatok persze változatlanul életveszélyes helyzetekbe kerülnek.

Forrás: U.S. Army

Forrás: U.S. Army

A kiterjesztett valóság alkalmazásában komoly potenciál rejlik: mérnökök például könnyebben, gyorsabban tervezhetik meg az alkatrészeket, de az orvosok számára is nagy segítség lehet, ha a kiterjesztett valóság (AR) technológiájára alapuló szemüveget használnak egy-egy kényesebb műtét során. Az amerikai hadsereg szerint a kutyáknál is használható a dolog, erről tanúskodik egy jelenleg a prototípus fázisában lévő kísérleti projekt.

A Command Sight nevű beszállító kifejezetten a katonaságnál szolgáló bombakereső kutyáknak fejlesztett ki egy készüléket..Alap helyzetben éles akciókban az ebeket közvetlen közelről kell instruálni, ami éles helyzetben igen veszélyes lehet az emberek számára.

A négylábúak számára kifejlesztett AR-eszköz segítségével távolról is instruálni lehet a kutyákat, így azok anélkül mehetnek bevetésre, hogy közben ott kellene lenni mellettük – olvasható az amerikai hadsereg közleményében.

Az eszköz vizuális jeleket mutat a kutyának, amik alapján el kell végeznie a feladatát. Extra, hogy az egységre erősített kamerán keresztül az állatot távolról irányító katona is mindent lát, amit az eb.

A kutyák számára nem lesz nagy újdonság a szerkezet viselése, ugyanis az amerikai hadsereg ebeire már eddig is tettek hasonló szemüveget, ám az passzív védelmi eszközként volt csak használatos az állatok szemének megóvására.

Forrás: hvg.hu

A téma rendkívül kritikus állatvédelmi vonatkozásait nem érintve ugyanakkor vélhető, hogy ez a technológia kutyákkal rendvédelmi és még akár civil biztonsági megoldásokban is sikerrel alkalmazható + még az állatok élete sokkal kisebb arányú veszélyeztetése mellett. A szerk.

Hozzászólások