Kemény adatvédelmi bírságok – jogtalan megfigyelő videórendszer telepítés

Nagyobb figyelem kell a telepítések adatvédelmi előírásainak betartásához, mert a cégek a bírságokra a gatyájukat is kifizethetik. A NAIH ezúttal két olyan témában hozott elmarasztaló határozatot, amely a személy és vagyonvédelmi szakmát az alapjaiban érinti.

Forrás: Magyar Mesterdetektív Szövetség

Forrás: Magyar Mesterdetektív Szövetség

Az egyik esetben az történt, hogy jogosulatlanul telepítettek videórögzítő rendszert, a másikban pedig, hogy nem teljesítették a sértett kijavításra vonatkozó kérését.

Arra való tekintettel, hogy a bírságok összege az egyik esetben 500.000 Ft volt, a másik esetben pedig 600.000 Ft, a Kamara azt javasolja, hogy a cégek ismét tekintsék át a GDPR szerinti adatkezelésüket és igény esetén pedig vegyék igénybe a Kamara segítségét.

„Ne feledjék, az ügyfeleik nem értenek sem az adatvédelemhez, sem a szakmához, ezért ha az önök által telepített rendszerek miatt bírságot fognak kapni, akkor annak a megtérítését jó eséllyel fogják tudni önöktől követelni.” nyilatkozza Antal Tibor a Kamara adatvédelmi tisztviselője.

Okulásképpen tekintsünk azért bele a határozatokba:

Továbbá hasznos lenne, ha az érintett vállalkozások ismét áttekintenék a Kamara „Vészhelyzeti videorögzítés módszertana” anyagát.

Forrás: SZVMSZK

Hozzászólások