Okoshangszórók ébredése félreértett parancsokra

Nem csak a hivatalos ébresztőparancsokra figyelnek fel a hangalapú asszisztensek: mint a Darmstadti Egyetem, az Észak-Karolinai Állami Egyetem, illetve a Párizs-Saclay Egyetem szakértőinek közös kutatásából kiderült, az Amazon Alexa, és hasonló segédek több tucat félreértett parancsszóra kezdhetnek fülelni a környező felhasználók beszélgetéseire.

LeakyPick: a hanganyagos adatátvitelek figyelésére

A szakértői csoport a probléma vizsgálatára egy LeakyPick névre keresztelt eszközt fejlesztett, amellyel az okoshangszórók, és a hasonló, virtuális asszisztenseknek otthont adó eszközök hálózati adatforgalmát figyelte meg, kifejezetten a hanganyagok továbbítására utaló adatátvitelek után kutatva.

Forrás: hwsw.hu

Forrás: hwsw.hu

A LeakyPick prototípusa egy Raspberry Pi-re épít, és megadott időközönként hangokat generál, miközben szemmel tartja a hálózati forgalmat. A hangok létrehozásához az eszköz egy fonémaszótárból válogat, olyan szavakat keresve, amelyek hasonló fonémaszámmal rendelkeznek a virtuális asszisztensek valós ébresztőparancsaihoz – emellett időnként véletlenszerű angol szavakat is kipróbál. A készülék kifejezetten a mikrofonnal szerelt eszközök által generált forgalmat tartja szemmel, külön figyelve a hirtelen megnövekedő, kimenő adatmennyiségekre. Ehhez először statisztikai módszerekkel egy forgalmi alapszintet határoz meg, hogy kiszűrje azokat az eseteket, mikor az asszisztensek nem hanganyagokat továbbítanak. A rögzített beszédanyagokat a hálózati forgalomban a kutatók szerint az eszköz 94 százalékos pontossággal képes kiszúrni.

Kipróbálva otthoni okos eszközökkel is

A kutatók a LeakyPicket több otthoni okoseszközzel is kipróbálták, köztük az Amazon Echo Dot, a Google Home, illetve az Apple-től ismert HomePod okoshangszórókkal, Netatmo Welcome és Presence okoskamerákkal, illetve Nest Protect okos füstérzékelőkkel és Hive Hub 360 okosotthon központtal is. A LeakyPick egy fényérzékelővel figyelte, hogy az eszközökön lévő indikátor LED-ek mikor gyulladnak ki, így naplózva, hogy mikor, mely szavak hallatán kapcsoltak be. A teszt során az Amazon okoshangszórója kiemelten pontatlan volt, nem kevesebb mint 89 szóra ébredt fel, amelyek jelentős része erősen eltért az eszköz alapértelmezett hívószavától – a készülék pedig minden esetben továbbította a kéretlenül rögzített felvételeket a vállalat felé.

Forrás: hwsw.hu

Hozzászólások