Előtérbe az e-aláírás! E-aláírás igénylés, önmagában videóazonosítással

A NETLOCK elindította azt a szolgáltatását, amelynek révén videóazonosítással, személyes megjelenés nélkül is igényelhető minősített e-aláíró tanúsítvány.

Szinte nincs olyan üzleti, közigazgatási vagy hétköznapi ügymenet, ahol az e-aláírás ne lenne képes rengeteg személyes interakciót viszonylag gyorsan és egyszerűen kiváltani. Üzleti partnerek is szerződhetnek távolról, sőt az e-aláíró megoldás integrációja révén akár egy teljes vállalati rendszer is felruházható a biztonságos és magas joghatású aláírás képességével. Mindemellett nincs szükség a szerződések postázására, futáros küldésére, nyomtatására, hiszen mindez megoldható akár egy okostelefonon keresztül, e-aláírással és e-mailben.

Forrás: bekesijarasok.hu

Forrás: bekesijarasok.hu

Digitális identitás létrehozása

Ahhoz, hogy egy szervezet vagy magánszemély rendelkezzen az e-aláírás képességével, létre kell számára hozni egy digitális identitást. Ezt az egyedi és meghamisíthatatlan digitális azonosítót egy hitelesítésszolgáltató szervezet állíthatja ki. Az azonosító teszi lehetővé, hogy minden kétséget kizáróan igazoljuk magunkat, cégünket a virtuális térben.

Amint elkészül a tanúsítvány, egy webes felületen keresztül beléphetünk egy aláíró felületre, ahol többkörös azonosítás után, titkos jelszavunkat használva aláírhatjuk a feltöltött digitális dokumentumot. Ezek jellemzően PDF-állományok, de számos egyéb fájlformátum is aláírható elektronikusan. Emellett természetesen különféle (nem webes) szoftverek is léteznek az elektronikus aláírások kezeléséhez.

Kanadától Indonéziáig a világ legtöbb kormányzata igyekszik olyan jogi és szabályozási környezetet teremteni, amellyel ösztönzik és segítik az elektronikus aláírás használatát. Ez alól Magyarország sem kivétel.

A vírushelyzet miatt – egyelőre ideiglenesen – változott a szabályozás, már személyes megjelenés nélkül, távolról, videoazonosítással is bárki kiválthat webes e-aláírást.

“Az elmúlt hetekben a többszörösére nőtt az elektronikus aláírást igénylő ügyfeleink száma a vírus miatt átalakuló üzleti és munkafolyamatok miatt. A nagyvállalatok járnak az élen, ahol nem ritka, hogy százas, ezres nagyságrendben igényelnek e-aláíró tanúsítványt a dolgozóiknak, de cégmérettől függetlenül, egyre többen váltanak e-aláírásra a magyar kis- és középvállalatok közül is. Most, hogy az e-aláírás kiváltáshoz szükséges azonosításhoz nincs szükség személyes megjelenésre, mert videóhívással, néhány perc alatt távolról is elvégezhető a folyamat, még további növekedésre számítunk” – nyilatkozta Somkuti András, a NETLOCK ügyvezetője.

Forrás: biztonsagportal.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások