Önjáró fertőtlenítő robot a koronavírus ellen, a Semmelweis Egyetem egyik klinikáján

Az egyetem közleménye szerint az önjáró berendezés jelenleg a fertőtlenítés egyik leghatékonyabb eszköze. Közép-Európában Budapesten állították szolgálatba elsőként.

A robot által használt fény valamennyi eddig beazonosított mikroorganizmust – az összes ismert baktériumot és vírust, köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is – másodpercek alatt képes inaktiválni.

A robot önjáró és automata: „betanítása” után magától járja be a fertőtlenítendő területet, kikerüli az útjába kerülő akadályokat, így képes a klinika folyosói, a CT- és röntgen osztály gyors és hatékony fertőtlenítésére. A technológia környezetbarát és könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba.

A használata során nincs szükség emberi jelenlétre, a fertőzés szempontjából legveszélyesebb, úgynevezett vörös zónába is beküldhető.

„A koronavírus viszonylag hosszú ideig életképes marad a felületeken és levegő útján is fertőzhet, ezért fontos, hogy az UV-robot szünet nélkül fertőtleníti környezetünket” – magyarázta a klinika igazgatója. Maurovich-Horvat Pál azt is elmondta, hogy az eszköz csaknem 30 millió forintba került, az összeg felét a 77 Elektronika Kft., a másikat pedig a Semmelweis Egyetem Alapítvány adta.

Forrás: hvg.hu

Hozzászólások