Ami a CCTV-ből kimaradt … 4K felbontás extrákkal

A 4K képminőség  ismert a mindennapos életünkből a TV készülékek,  kamkorderek és okostelefonok képernyőjéről. Ez a képminőség – ami négyszerese a Full HD felbontásnak és huszonhétszerese a VGA-nak – a digitális képfeldolgozással párosulva olyan izgalmas video megfigyelési lehetőségeket ad a kezünkbe, amelyek a felügyeletet  intelligensebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszik. Ezeket követhetjük a Sony  honlapján a SNC-VM772R 4K kültéri hálózati minidome kamera  bemutatásának kapcsán.Ami a CCTV-ből kimaradt … 4K felbontás extrákkal Forrás: https://www.sony.co.uk/pro/article/video-security-overview-and-close-up-4K-surveillance

A teljes kép 4K felbontásban

A 4K felbontású képről nincs mit beszélni. A  full HD-nál négyszer nagyobb felbontás elegendő részletezettséget ad ahhoz, hogy a megszokott kameraszámnál  lényegesen kevesebb is elegendő legyen adott terület lefedéséhez. Változatlan képátalakító méreteknél a pixelszám és a pixelméret egymás ellen dolgozik, így a megfelelő fényérzékenység érdekében a Sony 1.0 Exmor R™ CMOS típusú képszenzorja full frame méretűre hízott. Ehhez a képszenzor mérethez a lencse közepén és szélén egyenletes képminőséget adó „E” mount  optika illeszkedik .

Megfigyelés Sony módra

Intelligent  cropping  (képfelosztás)

Az egyenletesen nagyfelbontású áttekintő kép megfigyelési és gazdaságossági szempontból nem feltétlen optimális,  bizonyos részletek jobban, mások kevésbé érdekesek. A 4K felbontás háttér  lehetőséget  ad a képrészletek  kijelölésére a megfigyelési szempontok  kívánalmai szerint, és a felbontás súlyozására a  kisebb eredő sávszélesség és tárhely érdekében.

20170427_ami a cctv bol kimaradt intelligentcropping

Multi tracking  (követés)

Az intelligens cropping  ( képfelosztás ) dinamikus változata , itt az egyes kijelölt képmezők követik a mozgást  a megfigyelt objektumot képközépen tartva.

Intelligens kódolás

A kijelölt képrészletekből származó  streamek kódolása, továbbítása párhuzamosan zajlik, (multistream), de tömörítésük eltérő mértékű  lehet, illeszkedve a felbontáshoz. A kevésbé fontos streamek nagyobb tömörítésű kódolása sávszélesség és tárhely megtakarítással jár.

Ami a CCTV-ből kimaradt … 4K felbontás extrákkal Forrás: https://www.sony.co.uk/pro/article/video-security-overview-and-close-up-4K-surveillance

Bizonyíték fotó

Perdöntő  20 Mp állóképek  készülnek  a Sony SNC-VM772R  segítségével. A képek beágyazódása az eseményfolyamba egy párhuzamosan készülő 1,440 x 960 pixel  2.5 f/sec sebességű  video stream-ről követhető. Ennek a funkciónak az indítása kézi, vagy automatikus, külső érzékelőről, vagy video mozgásérzékelőről történhet.

20170427_ami a cctv bol kimaradt evidenceshot

Forrás: https://www.sony.co.uk/pro/article/video-security-overview-and-close-up-4K-surveillance

Kapcsolódó cikk:
4K és UHD video megfigyelő rendszerekről vázlatosan végfelhasználóknak