A hibrid munkahelyek útján: távmunka, iroda és a felhő

A felhőkörnyezetek informatikai infrastruktúráját alkotó termékekre – szerverekre, tárolókra és hálózati kapcsolókra – a vállalatok világszinten 2,2 százalékkal többet költöttekmegoldások 2020 első negyedében, mint egy évvel korábban, a hagyományos IT-infrastruktúrához köthető beruházások értéke azonban 16,3 százalékkal zuhant ugyanebben az időszakban, derült ki az IDC friss, negyedéves jelentéséből.

Főként a koronavírus-járvány kiterjedt hatásával magyarázható az infrastruktúra-piac látványos kettészakadása. A kijárás szigorú korlátozása, majd a gazdaság lépcsőzetes újraindítása világszerte fokozta a lakossági és az üzleti felhőszolgáltatások iránti keresletet, így a szolgáltatói adatközpontokba kerülő szerverek, tárolók és hálózati kapcsolók eladásait is, fejtette ki az elemző. Következésképp a nyilvános felhők szegmensében az infrastruktúrára fordított költés az év első három hónapjában elérte a 10,1 milliárd dollárt, ami éves alapon 6,4 százalékos növekedést mutat.

A magánfelhők piaci szelete is szinte azonos arányban, azonban ellentétes irányban változott eközben, 6,3 százalékos csökkenéssel 4,4 milliárd dollárra apadt.

Gömbölyödő felhők

Az első három hónap dinamikája jellemzi majd az év egészét is az IDC előrejelzése szerint, mivel a felhőalapú megoldások további térhódítása még hatékonyabb, rugalmasabb és ellenállóbb infrastruktúra építését feltételezi. A felhőalapú infrastruktúrára fordított költés – a hagyományos infrastruktúrára szánt keretet túlszárnyalva – idén eléri a 69,5 milliárd dollárt, és a teljes infrastruktúra-piac több mint felét, 54,2 százalékát fogja adni.

Forrás: origo

Forrás: origo

Távmunka hálózati beruházások

Kihat a koronavírus-járvány a hirtelen távmunkára váltó szervezetek hálózati beruházásaira is, derült ki a felmérésből, amelyben május és június folyamán egyesült államokbeli vállalatok döntéshozóit kérdezte az IDC vonatkozó terveikről. A válaszadók közel fele mondta, hogy az egységes kommunikációt és együttműködést támogató eszközökre az eredetileg tervezettnél többet fog költeni, és közel harmaduk (32, illetve 31 százalékuk) jelezte, hogy adatközponti hálózati eszközökre, valamint hálózatfelügyeleti megoldásokra szánt keretét is növelni fogja. A vállalati telephelyi és a nagy kiterjedésű hálózati megoldásokra viszont kevesebb pénz jut a következő időszakban.

Összemegy az iroda, felértékelődő távmunka

Felgyorsultak az elmúlt hónapokban a munkavégzés jövőjét formáló trendek, állapította meg az IDC egy másik friss felmérésében, amelyben nyugat-európai vállalatokat kérdezett a karantén-időszak tapasztalatairól. Bár a távmunka támogatására gyorsan bevezetett, illetve kiterjesztett megoldások használatát több körülmény – például kellően gyors és biztonságos otthoni internetkapcsolat hiánya, az alkalmazottak megfelelő felkészítésének elmaradása – nehezítette, a vállalatok kétségtelenül gyarapították tudásukat ezen a téren, és a hibrid modell mellett a továbbiakban is kitartanának.

A válaszadók több mint 60 százaléka mondta, hogy a távmunkához újonnan bevezetett szabályok a járvány múltán is érvényben maradnak vállalatuknál, több mint 40 százalékuk pedig azt is jelezte, hogy irodáikhoz a jövőben kisebb alapterületet fognak bérelni. Az elemző szerint egyértelműen ez a hibrid felállás válik alapértelmezetté, a fizikai irodatér továbbra is a munkahelyek fontos, de a mostaninál kisebb része marad, az átállás azonban az eddig vártnál gyorsabb lesz.

A céges irodában is meg kell teremteniük a vállalatoknak a biztonságos munkavégzés minden feltételét, ami immár a fertőzésveszély minimalizálására is kiterjed, amit az okos digitális megoldások könnyebbé tehetnek. Például monitorozhatják a helyiségekben tartózkodó személyek számát és mozgását, valamint a távolságtartás szabályainak betartását, és figyelmeztethetnek a tömörülésekre, illetve a létszámhoz igazíthatják a szellőztetést.

Várhatóan nő majd a kereslet az irodai terek és felületek gyakori tisztítását és fertőtlenítését automatizáló, illetve az érintésmentes használatot segítő megoldások iránt is – nem kizárt, hogy az irodaházak üzemeltetői ezeket értéknövelt szolgáltatásként kínálják majd alapterület-karcsúsításon gondolkodó bérlőiknek.

Forrás: computerworld.hu

Azért az elgondolkodtató: úgy tűnik a pandémia kellett ahhoz, hogy a vállalatok sokasága esetén felértékelődjön a távmunka lehetősége, kialakításra kerüljenek annak szervezeti, gazdasági, IT., stb. feltételei, holott nyilvánvalónak tűnik, hogy a rentabilitás szempontjából ennek már korábban is megvoltak számos helyen az indokai. Így aztán nem különösebb csoda, hogy a cégek jelentős százaléka a járvány utáni periódusra is fenn kívánja tartani a hibrid munkaszervezési megoldásokat. A szerk.

Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások