tűzvédelmi felderítő robot

Tűzvédelmi felderítő robot

 

A San Diego-ban működő University of California robotlaboratóriuma több mérnökcsoport munkáját összehangolva, új képfeldolgozó technikát fejlesztett ki. Ennek segítségével a tűzvédelmi felderítő robot, ha a tűzoltók előtt beküldik az égő épületbe, fontos adatokat szolgáltat a benti állapotokról.

 

A tűzvédelmi felderítő robot kifinomult fedélzeti szoftverrendszere összeveti és elemzi a kis infravörös kamera és a térbeli képet készítő, két színes kamera képét. Ennek köszönhetően az önjáró robot szoftvere által összerakott kép tartalmaz egyrészt egy 3D-s térképeket az épület belsejéről, másrészt hőmérsékleti adatokat is szolgáltat. A különféle érzékelők által összegyűjtött adatokat az égő épület állapotának jellemzésére használják, beleértve a hőmérsékletet, a gázokat és az épület szerkezetét, miközben túlélőket is keres a robot. Ezen adatok birtokában hozhat a tűzoltás irányítója a tűzoltók és a bent rekedtek biztonságát növelő döntéseket.

A tűzvédelmi felderítő robot prototípusa

Thomas Bewley, az UC San Diego Jacobs School of Engineering professzora vezetésével már megépítették a tűzvédelmi felderítő robot prototípusát, ez lényegében egy önjáró Segway-szerű jármű, amely lépcsőn is képes mozogni.

20130726 robot video 1
A tűzvédelmi felderítő robotot bemutató videó megtekintése
 

„A tűzvédelmi felderítő robot kicsi, olcsó, gyors és önálló lesz – tájékoztatott Thomas Bewley. – Amikor a tűzoltók megérkeznek a helyszínre, a tűz már javában lángol. Azért, hogy valóban hasznos legyen a tűzvédelmi felderítő robot, úgy kell dolgoznia, mint a jól képzett vadászkutyának. Így tudja valóban hatékonyan segíteni a tűzoltók munkáját.”

tűzvédelmi felderítő robotA tűzvédelmi felderítő robot prototípusának elkészítésének főbb szereplői

  • UC San Diego Jacobs School of Engineering
  • San Diego városa Tűzvédelmi Osztálya
  • National Science Foundation’s Robotics Initiative (pénzügyi támogatás)
  • Prof. Yoav Freund laboratóriuma (számítógépes programfejlesztő szakemberei a képelemző szoftver fejlesztették)
  • Prof. Deli Wang laboratóriuma (az elektronikus orr kifejlesztése az illékony szerves vegyületek észlelésére)
  • University of Illinois (a robot mozgása)
  • a San Diego-i ATA Engineering, L-P3 és a Brain Corporation

 

Forrás: University of California, San Diego, jacobsschool.ucsd.edu

 

 

 

 

 

 

 

Lap teteje