Csantavári Tivadar és Matkó CsabaForrás: LDSZ KFT

IQALARM a debreceni MÁV-nak?

Az SzVMSzK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vizsgaelnökének és szakmai szakértőjének, Csantavéri Tivadar úrnak megtisztelő meghívására az LDSZ munkatársai a MÁV debreceni biztonsági szakembereivel ismertették meg az LDSZ Kft. SATALARM termékcsaládjának új tagját, az iQALARM vezeték nélküli okos riasztórendszert. (tovább…)

iQAlarm

Az iQAlarm vezetél nélküli riasztó rendszer ötletes videója telepítőknek. (tovább…)

Merre tart a biztonságtechnika 2014-ben? 4. rész – riasztók

Merre tart a biztonságtechnika 2014-ben? 4. rész – riasztók

Az okostelefonos alkalmazások a riasztók területén is meghatározók lesznek, állítja Tim Myers, a Tyco egyik igazgatója. 2014-ben a riasztók területén várható fejlődésről szól cikksorozatunk befejező része.

Okostelefonok

Az új riasztórendszerek már építenek az okostelefonok széles körű elterjedésére. Világszerte egyre több embernek épül be mindennapjaiba az okostelefon. Így arra is használják a készülékeket, hogy távolról betekintsenek otthonukba, és ellenőrizzék a biztonságát. Az IP-alapú eszközökkel ellenőrizhető és irányítható számos otthoni készülék, ezek között a riasztó is. De emellett a fűtés, a világítás és minden árammal működő készülék, akár az elektromos zárak vagy kamerarendszerek is kezelhetők okostelefonnal.

Vezeték nélküli behatolásjelző-renszerek

Már a riasztók piacát is elérték a kifinomultabb vezeték nélküli rendszerek. A megnövelt hatótávolság, a csökkentett energiafogyasztás és az adatátviteli módszerek biztonsága az oka a vezeték nélküli rendszerek gyors térnyerésének a nagyközönségi alkalmazásokban. A 128 bites AES titkosításnak köszönhetően már idegen nem férhet hozzá a felhőben a vezeték nélküli rendszerek jeleihez. Sőt, az adatok védettek az erős elektromágneses interferenciától is.
A nagy hatótávolság, a zajtól és más készülékek jeleitől védett eszközök mind-mind a vezeték nélküli riasztórendszerek elterjedésének kedveznek. A hibrid rendszerek – amelyek vezetékes és a vezeték nélküli eszközökből épülnek fel teljes körűen használják a mobil és az IP-kommunikációs csatornákat, így hajtóerőt jelentenek a piacon, növelve a vezeték nélküli rendszerek népszerűségét.

Csökken a téves riasztások száma

A követelmények tovább szigorodnak a téves riasztások kapcsán, így a gyártók is egyre újabb megoldásokat találnak ki. Egyrészt maga a hardver is egyre jobb: egyre kifinomultabb érzékelők jelennek meg a piacon. Másrészt az egyes rendszerelemek is segítik a téves riasztások számának csökkentését, így például a kamerába épített mozgásérzékelő jelezésére indul a felvétel, amelyet a rendszer a továbbít a felügyeleti központba, ahol megteszik a szükséges lépéseket. Emellett a hangfelvételek is növelik a biztonságot, a kétirányú audiokapcsolatnak köszönhetően a felügyeleti központban hallják, mi történik a helyszínen és szólni is tudnak az ott lévőkhöz. Illetve rögzítik is a hangokat: 15 másodpercet a riasztás előtt és 10 másodpercet az esemény után.
De a téves riasztások csökkentése érdekében a riasztóközpont programozható arra is, hogy miként reagáljon bizonyos viselkedésekre. A rendszer maga is ellenőrizheti a riasztást, ha például egynél több zónában van mozgás vagy, ha a bejárati ajtó kinyílt, majd egy mozgásérzékelő jelzett néhány másodperc múlva.

Megbízhatóbb, kifinomultabb kommunikációs protokollok

Még mindig nagy számban találhatók POTS rendszerek (hagyományos távbeszélő szolgáltatás), de folyamatosan csökken a számuk. Mint ahogy a 2G mobil kommunikáció is leáldozóban van. Már látszik az újabb váltás a kommunikációs technológia területén: megbízhatóságának köszönhetően az IP és GPRS egyre nagyobb teret hódít. Az elemzések szerint pedig nagy ugrás lesz a 4G vagy egyenesen az LTE (Long Term Evolution, hosszú távú fejlődés) térhódítása a biztonsági technológiák terén is.

Érintőképernyős eszközök

A felhasználók hozzászoktak a tiszta, felhasználóbarát felületek kezeléséhez, ma már igény van az érintőképernyős megoldásokra. Így az okostelefonok és a számítógépek mellett a biztonsági berendezések esetén is fontossá vált használatuk. A mobil alkalmazásokkal a „bárhol, bármikor elérhető” mellett az érintőképernyők is részévé váltak modern biztonsági iparnak.

Tim Myers, Tyco Security Products, a behatolásjelző-rendszerek termékcsaládjának igazgatója

Forrás: securityinfowatch.com

 

Paradox riasztórendszerek

Paradox riasztórendszerek

A Paradox riasztórendszerek megoldást kínálnak vezetékes, vezeték nélküli és hibrid rendszerek kialakítására (SP, MG és EVO termékcsalád). Érzékelő családjai pedig analóg, BUSrendszerű, kisállatvédelemmel ellátott, beltéri, kültéri, valamint vezetékes és vezeték nélküli kivitelben kaphatók. Legújabban pedig érintőképernyős kezelőjével és mobiltelefonról vezérelhető riasztórendszer megoldásával hódít a biztonságtechnikai piacon.

A térképes megjelenítés a riasztó kezelőjén, forradalmi újdonság a biztonságtechnikában. Az okostelefonok előnyeit alkalmazó érintőképernyős kezelőegység a TM40 és a TM50, amelyek térképes megjelenítést is nyújthatnak. Versenyképes áron kapható az esztétikus és könnyen kezelhető Paradox TM50 kezelőegység, amely az okostelefonokhoz hasonlóan könnyen áttekinthető és egyedi funkciókkal rendelkezik.

Saját távfelügyelet
Ha a riasztórendszer nincs bekötve távfelügyeletre, viszont jó lenne tudni, hogy mi történik otthon, akkor segítség a Paradox-rendszer és a felhasználói felügyeleti igényeket kiszolgáló hálózati modul (IP100, IP150). Ez a hálózati modul online felügyeletet tesz lehetővé, például okostelefonon keresztül – akár iPhone-on, akár androidos készüléken is − (iParadox szoftver). De megoldható vele az is, hogy e-mailt küldjön a felhasználónak.

A riasztórendszer kezelése: kezelő, távirányító, okostelefon

Egyedi termékek egész sora van még a gyártó tarsolyában a riasztórendszer kezelésére.

 • Hagyományos távirányítóval, ajtónyitás nélkül vagy távozáskor az ajtó bezárása után is lehet élesíteni és hatástalanítani a Paradox riasztórendszerét. Sőt a garázskapu, a kerti kapu, a világítás vagy bármilyen vezérelhető egység szintén kapcsolható a távirányító segítségével, ha az a Paradox riasztórendszeréhez lett kötve.
 • Kétirányú, állapotvisszajelzős távirányítóval a fent említetteken túl kóddal is használható, így elvesztése nem jelenti a rendszer biztonságának sérülését (Paradox REM3).
 • Rádiós- vagy hibridrendszer esetében térerő mérésre is használható, mindezeken felül vízálló kivitelű.
 • Okostelefon mint „távirányító”, iPhone és androidos készülékek használatával élesíthető és hatástalanítható a rendszer. Okostelefonnal az iParadox szoftvert futtatva készülékén a felhasználó távolról bárhonnan rendszerinformációkat kérhet le és vezérelheti is a rendszert.

Paradox riasztórendszerek

Vezetékes rendszer

Ha vezetékes rendszert szeretnénk, akkor rendelkezésre áll a Paradox 4-től 32 zónáig, illetve 8-tól egészen 192 zónáig. A köztes zónaszámokat 4, 5, 8 és 16 zónaduplázással 8, 10, 16 és 32 zónás központok (SP-széria), valamint 8 zónás zónabővítők biztosítják 32 zónáig. E fölött a Digiplex EVO192-es központ, amely 8/16 zónától indul, és 1/2, 4/8, 8/16, illetve 8, 16 és 32 zónás zónabővítőkkel érhető el a 192 zóna. Ez azért hasznos, mert ezzel nagyon jó skálázhatóságot és rugalmas bővítési lehetőséget kínál a rendszer. Gyakorlatilag az egy helyiségből álló kis épületektől kezdve, a lakásokon, családi házakon át a többszintes irodaházakig és nagy biztonságú intézményekig bárhol alkalmazhatók. Az igényekhez legjobban illeszkedő rendszert tudjuk kiválasztani, de nagy előnyünk lehet, hogy a változó, bővülő igényeket is ki tudjuk szolgálni a Paradox rendszereivel.

Vezeték nélküli rádiós rendszer

Ha vezeték nélküli rádiós rendszert szeretne, akkor megint bőséges kínálatból választhat, ugyanis a Paradox központjaiból felépíthető 32 darab rádiós érzékelőből (MG központcsalád) vagy 64 darab (MG6250 rádiós integrált központ) rádiós érzékelőből álló rendszer. Mindenhová ajánljuk, ahol igény az esztétikus telepítés, és emellett a rádiós rendszer üzemeltetése sem ütközik akadályba. A gyors és könnyű telepíthetőség, a széles eszközpaletta és az elemek hosszú élettartama nem csak a telepítők, hanem a tulajdonosok számára is kedveltté teszik ezt a riasztócsaládot. Szinte valamennyi feladatot megoldhatunk a rádiós rendszerrel. Többféle rádiós nyitás- és mozgásérzékelő, üvegtörés-érzékelő, füst-, hő- és szén-monoxid- (CO) érzékelő, valamint elmozdulásérzékelő felel a védelemért. Mindemellett több féle távirányító és rádiós kezelő oldja meg a könnyű kezelhetőséget és állapotvisszajelzést. Sőt kifejezetten pánik-, vészjelzés vagy vezérlési célokra kifejlesztett, esztétikus, egygombos távirányító (REM101) teszi biztonságossá és kényelmessé a rádiós rendszert. A rádiós PGM-modullal megoldható a vezérlés, amíg a rádiós szirénák a betörőket tartják távol.

Paradox riasztórendszerek

Hibridrendszer: vezetékes és vezeték nélküli rendszer egyben

A vezetékes és vezeték nélküli rendszer együtt is alkalmazható, előnye, hogy gazdaságos megoldást kínál.
Felhasználási területei:

 • Ha elfelejtettek olyan helyre kábelezni ahova az épület használata során érzékelő szükséges.
 • Ha távolabbi vagy nehezen kábelezhető helyiséget kívánnak védeni.
 • Ha az épület esztétikáját rontaná a falon kívüli vezetékezés.

Egyszerű esetben a központ közelében levő, könnyen és gyorsan kiépíthető érzékelőknek vezetékes érzékelőket, a távolabbi vagy nehezen vezetékezhető helyekre pedig rádiós érzékelőket telepíthetünk.
A hibrid rendszerhez alkalmazható központcsaládok: a Paradox SP, MG és az EVO. Kétféle rádiós bővítő van, az egyik az egyirányú (RX1), ez csak vételhez, érzékelők és távirányítók jeleinek fogadásához van. Amíg a másik kétirányú (RTX3), vételhez és minden máshoz, amihez vezérlés kell: rádiós szirénákhoz, PGM-ekhez, kezelőkhöz szükséges, ebből az SP-rendszerhez egyet, a kétirányúból az EVO központhoz többet is illeszthetünk.

Buszos rendszer

Akkor van szükség a buszos rendszerre, ha nagy távolságokat kell áthidalni vagy szükséges a buszos eszközök menet közben is megvalósítható kalibrálhatósága. Akkor is a buszos rendszer a jó választás, ha vonzó az egyszerűbb telepíthetőség, és a vezetékgubanc helyett a rendezett és átlátható, valamint költséghatékony kábelezés. Ezek mellet a Paradox EVO-rendszerrel az érzékelőket egy központi helyről, vagy távolról telefonvonalon, vagy interneten keresztül is beállítható. Akkor is a buszos rendszer ajánlott, ha beléptető funkciókra, rendszerintegrálásra van szükség. A Paradox EVO főbb jellemzői: 192 zóna, 8 partíció, 999 kód, 250 vezérelhető kimenet, felügyelt segédtápegység, grafikus megjelenítés és még sok egyéb funkció, amely moduláris felépítéssel párosul.

Hol kapható?

Vagyonvédelmi rendszerszerelők vagy tervezők számára a Power Biztonságtechnika forgalmazza a Paradox rendszereit.
A 175 négyzetméteres bemutatóterem, tárgyaló és oktatóterem, valamint országjáró körútjaik gondoskodnak a keretekről, amelyek közt szakképzett és tapasztalt műszaki gárda gondoskodik arról, hogy partnereik megtanulják, és problémamentesen alkalmazzák az ismertetett rendszereket. A cég raktárából bármikor, az üzletek és csomagküldő szolgáltatás segítségével pedig bárhol beszerezhetők a termékek a legjobb áron.

 

Paradox

A Paradox Security Systems kanadai székhelyű multinacionális nagyvállalat. Alapítása, 1989 óta mindvégig úttörő szerepet játszott a riasztóberendezések fejlesztésében. Számos szabadalommal, védett új technológia és eljárás meghonosítójaként méltán vívott ki vezető szerepet a világ riasztórendszer-piacán.
A Paradox gyár termékei méltán világhírűek, a kiváló tervezők által megalkotott, esztétikus és megbízható készülékeik csak gondos minőségellenőrzés után kerülhetnek ki a gyárból. A kutatás-fejlesztés mindig is fontos volt a Paradox számára. A cég folyamatosan fejlődik és megújul. A kreatív ötletekből és a merész, újdonságokat követő fejlesztésekből olyan termékek születtek, amelyeket a piacon először csak a Paradoxnál jelenhettek meg.
A Paradox mára több mint száz országban épített ki viszonteladói hálózatot. Ezek közül is Magyarország volt az egyik első, ahol a Paradox termékeit meghonosították. A termékek kiváló műszaki színvonala és megbízhatósága mellett nagyon fontos volt a dizájn. Az érzékelők és a kezelők egyszerű, letisztult formavilága minden környezetbe diszkréten illeszkedik. Ezek közül is kiemelkedik a már említett, érintőképernyős TM50 kezelő, amely a választható hatféle színű kerettel minden környezetben esztétikusan elhelyezhető, sőt, akár a lakás dísze is lehet.

 • A Power Biztonságtechnikai Kereskedelmi Kft. a kezdetektől telepítette, és
 • 1997-től forgalmazza a Paradox termékeket.
 • 2002 óta csak kereskedelemmel foglalkozik a cég, így teljes figyelmét megrendelői minél jobb kiszolgálásának szenteli.
 • 2005-től a Power Kft. a legnagyobb magyarországi Paradox forgalmazó.
 • 2009-től közvetlen Paradox importőr és márkaképviselet.

 

A Power Biztonságtechnikai Kereskedelmi Kft. biztonságtechnikai nagykereskedésként csak képesítéssel rendelkező partnereket szolgál ki.

 

 

 

Gyigor Tamás, Power Gyigor Tamás, 2001 óta a Power Biztonságtechnikai Kereskedelmi Kft. Paradox termékmenedzsere.
Az év behatolásjelzője az IFSEC-en a Powermaster-30 G2

Az év behatolásjelzője az IFSEC-en

Az IFSEC-en az év behatolásjelzője a Visonic Powermaster-30 G2 lett. A vezeték nélküli rendszer megfelel a mai igényeknek és a holnap kihívásainak is, állítja a gyártó.

Nagy, összetett alkalmazásokban használható a Powermaster-30 G2 professzionális vezeték nélküli biztonsági és felügyeleti rendszer. A Visonic a szabadalmaztatott vezeték nélküli technológiáját, a PowerG-t használja a riasztórendszerekben. Ebben számos területen bevált, fejlett vezeték nélküli technológiákat egyesít: a mobil alkalmazásokat és a Bluetooth-t, valamint a megbízható AES titkosítási módszert (Advanced Encryption Standard – a wifi által alkalmazott erős titkosítási szabvány).
A PowerG-vel működő behatolásjelő-rendszerek számos előnyt nyújtanak a biztonsági szakemberek számára:

 • Megbízhatósága megközelíti a vezetékes rendszerekét.
 • Óvja a környezetet, mert energiatakarékos megoldás.
 • Alkalmas kis és nagy rendszerek kiépítésére, valamint könnyen bővíthető az igényeknek megfelelően.
 • Mivel gyorsan és egyszerűen telepíthető, ezzel időt és pénzt lehet meg takarítani.

 

Az év behatolásjelzője az IFSEC-en a Powermaster-30 G2

Powermaster-30 G2 jellemzői:

 • több mint 120 vezeték nélküli eszköz csatlakoztatható hozzá, akár 64 zóna, 32 kezelő, 32 távadó, 8 sziréna, 4 átjátszó
 • 48 felhasználói kód definiálható
 • támogatja a partíciók kialakítását
 • akár 2 vezetékes zóna, 1 vezetékes sziréna és 1 programozható kimenet
 • beépített PSTN kommunikátor
 • opcionálisan rendelhető GSM/GPRS- és ADSL-modulok
 • 1000 naplóbejegyzést tárol
 • opcionálisan proximity olvasó csatlakoztató hozzá
 • távoli elérésű hangdoboz
 • PowerG perifériák kapcsolhatók minden alkalmazáshoz
 • nagy teljesítmény és megfizethető ár

Forrás: Visonic

 

English
PowerMaster-30 G2
PowerG Professional Wireless Intrusion Alarm System
 
PowerMaster-30 G2 is a professional wireless security, safety and control system. Suitable for advanced applications and heavy duty operation, it has a superior range, prolonged battery life and unmatched wireless robustness. Moreover, it provides outstanding wireless functionality with all peripherals.
PowerMaster-30 G2 fully answers the most demanding requirements facing the security industry today, as well as the challenges of tomorrow.
From its earliest days, Visonic has pushed the boundaries of innovation to develop new technologies and products that solve real challenges in security.

Breakthrough Wireless Intrusion Alarm Technology
PowerG is Visonic’s patent-pending, revolutionary wireless technology for intrusion alarm systems. PowerG introduces a new era in the alarm systems industry, literally redefining wireless intrusion security and reliability. It fully answers the most demanding needs and requirements facing the security industry today, as well as the challenges of tomorrow.
With PowerG-enabled intrusion alarm systems, security professionals and central stations can:
Provide wireless alarm systems with strength and reliability close to wired systems
Support their environment with a green, energy-saving solution
Expand their business to include large premises and new applications
Save money and time with fast and easy installations

PowerG combines several field-proven, advanced wireless technologies, like those used in cellular networks and Bluetooth, with the highly reliable AES encryption method. The greatest innovation in PowerG is having these technologies operate on non-rechargeable batteries while still keeping all devices connected and online. When used in residential or commercial security alarm systems, this combination of technologies delivers the unmatched reliability, robustness and transmission range we have come to expect from modern wireless applications – this time on batteries. In addition, PowerG provides numerous advantages for professional installers, central monitoring stations and end-users alike.
 
PowerMaster-30 G2 Features:
Unmatched affordability and performance
Accommodates over 120 wireless devices: up to 64 zones, 32 keypads, 32 keyfobs, 8 sirens, 4 repeaters
48 user codes
Supports partitions
Up to 2 wired zones, 1 wired siren and 1programmable output
Built-in PSTN dialer
Optional GSM/GPRS and ADSL internal modules
Stores 1000 log entries
Optional proximity reader
Remote voice box
Extensive range of PowerG peripherals for every application

Lap teteje