Új SATEL bővítőpanelek a MASCO kínálatában

Ahogy évről-évre a természet is megújul, úgy a gyártók is időnként a piac és a vásárlók igényeinek megfelelően felfrissítik, modernizálják kínálatukat. A lengyelországi Satel életében most érkezett el egy ilyen pillanat. Igazából talán nem is annyira attraktív, de a gyártó INTEGRA és VERSA behatolásjelző rendszereit alkalmazók esetében mégis fontos tudnivalókat szeretnék érinteni. A gyártó napjainkban új modellekkel váltja le a régóta forgalmazott, jól megszokott bővítőmoduljait.

 Új kimeneti bővítők

A legfontosabb talán a zóna és kimeneti bővítőmodulok csoportja. A megszokott CA-64E zónabővítő helyébe az INT-E, míg a CA-64O jelölésű kimeneti bővítők helyébe az INT-O modulok lépnek.
Az INT-E zónabővítők az elődjükkel szemben, a programozható vonalvégi lezáró ellenállás érték mellett, INTEGRA Plus vezérlőpanelek esetében már a 3EOL lezárás használatát is támogatják és a Grade3 biztonsági fokozatnak is megfelelnek.
Az INT-O kimeneti bővítők esetében pedig fontos változás, hogy a jövőben már nem lesz külön csak relés, csak OC-s vagy relés és OC-s kimenettel bíró modul. Az új egységen egyidejűleg megtalálható a 8 relé és 8 OC kimenet, amelyek akár egy időben is használhatóak. De ha nem lenne szükségünk a relés kimenetekre, akkor a panelon található DIP-kapcsolók segítségével egyszerűen le is tiltható azok működése, ezzel csökkentve a rendszerben alkalmazott bővítő áramfelvételét.
Mind a zóna, mind a kimeneti bővítők esetében további változás, hogy a továbbiakban már külön nem lesz belőlük beépített tápegységgel rendelkező változat, hanem a fentebb említett bővítőkhöz egy dedikált tápegység, az APS-412, csatlakoztatására lesz szükség.

Új SATEL bővítőpanelek a MASCO kínálatában

 

USB/RS modul a letöltőkábelek helyett

Szintén nagyon fontos megemlíteni azt is, hogy a jövőben a régebbi DB9FRJ és DB9FCRJ letöltőkábelek helyett a számítógépek USB portjára közvetlenül csatlakoztatható USB/RS elnevezésű modul lép. Ez egy csapásra megszünteti az eddigi kábelkavalkádot, mivel kialakításából fakadóan mindenféle SATEL gyártmányú vezérlőpanel és eszközök programozására alkalmas.
Ezek a változások nem csak a technika fejlesztési szükségletének a következményei, hanem az eddigi változatok számának csökkentésével egyidejűleg a rendszereket tervező és felszerelő szakemberek dolgát is megkönnyítik.

Forrás: MASCO Kft.

kapcsolódó cikkek:

Visonic vezeték nélküli behatolásjelző rendszerek

Satel INT-TSG érintőképernyős kezelő

Merre tart a biztonságtechnika 2014-ben? 4. rész – riasztók

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?