Hogyan fejlődik a biztonságtechnika 2013-ban? 3. – Videomenedzsment-szoftverek

Milyen fejlődés várható 2013-ban a biztonságtechnika egyes területein? Milyen irányban haladnak az egyes ágazatok. A securityinfowatch.com írása alapján négy területet nézünk meg: videomegfigyelés, beléptetés, videomenedzsment-szoftverek, integrált rendszerek. Sorozatunk harmadik részében a videomenedzsment-szoftverekben rejlő lehetőségeket mutatja be Gadi Piran, az OnSSI elnöke.

Gadi Piran, az OnSSI elnöke

  1. Adattárolás a kamerákban. Az IP-kamerákban egyre inkább használnak a tárolására belső memóriakártyát. Ezeket a tároló kártyákat használni lehet, mint a videorögzítő decentralizált részét, vagy akár a felhő-alapú videorendszer kiegészítéseként. Ezt az alkalmazást nem befolyásolja a helyi hálózati sávszélesség, és biztosítja a videofelvételek helyi rögzítését a hálózati kapcsolattól függetlenül.
  2. A megapixel kamerák nagyobb mértékű elterjedése várható. A megapixel kamerák egyre kevésbé költségesek, és térhódításuk továbbra is nőni fog. Egyre gazdaságosabbá vállnak, a H.264 tömörítésnek köszönhetően minimálisra csökken a hálózati sávszélesség iránti igény. A felhasználók igénye pedig egyre inkább az IP-rendszerekre jellemző jobb képminőség felé halad.
  3. Terjednek a rendszámfelismerő-rendszerek (license plate recognition, LPR). Mindennapi munkájukban nagy segítséget jelentenek erőforrásaik jobb kihasználásához a rendőröknek a rendszámfelismerőkkel kiegészített számítógépes rendszerek. A kereskedelmi piacon is jelentős térhódítása lehet a rendszámfelismerő-rendszereknek kiegészítve a videorendszereket, különösen a parkolóházakban. A rendszámfelismerő-rendszerek növekvő hatékonyságával együtt nő elfogadottságuk is.
  4. Virtualizáció. Továbbra is átfedik egymást az IT területek és a fizikai biztonsági területek, így ha lassan is, de kezdenek megjelenni, mint új irányzat a videofelügyeletben a virtuális gépek (VMs). Ez a megközelítés erőforrásokat takarít meg, kiküszöbölve az „egy szerver, egy alkalmazás” szabályt. A felhasználói előnyök közé tartozik, hogy kevesebb fizikai szerverre van szükség, ezzel kisebb lesz az adatközpontok karbonlábnyoma, és nagyobb rugalmasságot jelent a szerverek kezelése, valamint a kapacitás kihasználása terén.
  5. Videoelemzések felszálló ágban. A videoanalitikus technológiák jobbak, mint valaha voltak, és könnyebben is integrálhatók a videorendszerekbe. Csökkennek a költségek, ennek köszönhetően pedig, könnyebben elérhetők, ami pedig az alapja a videoelemzések nagyobb elfogadásának a közeljövőben.

Forrás: securityinfowatch.com

 

Kapcsolódó írásaink
Hogyan fejlődik a biztonságtechnika 2013-ban? 1. – A videomegfigyelés
Hogyan fejlődik a biztonságtechnika 2013-ban? 2. – Beléptetőrendszerek

Hogyan fejlődik a biztonságtechnika 2013-ban? 4. – Integrált rendszerek

 

Vélemény, hozzászólás?