Okos épületvezérlés vizuális verifikációval – Irányítsuk az energiát!

Új építkezések és felújítások épületgépészeti-villamossági tervezésénél annyi irányból érkeznek az újdonságok, erőteljesen hömpölyög az információs köd, hogy még az alapvető kérdés megválaszolása – mi is valójában az Okos Otthon – is gondot okozhat. Tényleg, mi teszi okossá az okos otthont? Mi kell egy egységes rendszer kialakításához, mitől lesz egy rendszer egységes?

Alapvetően három tulajdonság alapján minősíthetünk egy épületvezérlést okosnak. Szenzorokat telepítünk, ezek hőmérsékletet, napsugárzást, folyadékok vagy gázok jelenlétét mérik, az általuk észlelt eseményekre programozott reakciót kapunk. A távolról történő kommunikáció (adatkinyerés, állapotlekérdezés, vezérlőjel küldése) a második okos-képesség. A harmadik pedig a tervezéskori okosságra utal, amikor hagyományostól eltérő megoldásokat alkalmazunk, mint például amikor a fűtésvezérlés csapjait időzítő és távvezérlő áramkörökkel öntözésvezérlésre is felhasználjuk, vagy redőnykapcsolóval, a beépített kizáró vagy (XOR) logikát kihasználva egyéb eszközöket vezérlünk.

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Visual Verify – a vizuális ellenőrzés a vezérlőrendszerünkhöz kapcsolódó kamerát jelenti, amellyel a vezérelt dolgok jelenlegi állapotát tudjuk ellenőrizni, illetve az IP kamera riasztási relékimetéről akár közvetlenül is tudunk vezérelni. Az IP kamera riasztási bemenetét kihasználva pedig érzékelők által generált eseményekről push-üzenetet kaphatunk telefonunkra.

Egyre több saját protokolra, saját applikációra épülő okos termékcsaládot kínálnak a piacon, amelyek termékei sajnos nem (vagy csak nehézkesen) társíthatok egymással, egy rendszerbe. Annak veszélye, hogy a gyártó késik, vagy felhagy a rendszere fejlesztésével, vagy egy reggel arra ébredünk, hogy a gyártó lekapcsolta a háttérinfrastruktúrát (ahogy erre volt már példa a történelemben) jelentős. A zárt rendszerek hasonló fantázianéven futó termékei sokszor egymással sem kompatibilis megoldásokat kínálnak. A mi célunk minden okoseszközünk közös platformra hozása, összepárosíthatósága. Ezt egy olyan platform tudja igazán biztosítani, amelyik a hardvergyártóktól függetlenül (de velük együttműködve) fejleszti a protokolját, a mobilapplikációját és az egyéb elérési lehetőségeit. Ilyen óriásplatform (az Amazon, a Google és egyebek mellett) a TUYA többféle, egymással csereszabatos és kompatibilis mobilapplikációjával, folyamatos, dinamikus fejlődéssel, nyílt protokollal. A Videosec okos épületvezérlési megoldásai egy platform, a TUYA platform köré rendeződnek

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

A megoldandó feladathoz kínálunk megoldásokat, individuális vezérlőket, érzékelőket és végrehajtókat, nem előre összecsomagolt szetekből kell a szekrény mélyére pakolni a számunkra szükségtelen komponenseket.

Néhány igény, amit Videosec megoldásokkal vezérelhetünk:

 • fűtésvezérlés helyből és távolról, akár helyiségenként eltérő hőfokokkal és időszakokkal
 • ablakok nyitott/csukott állapotának lekérdezése, beállítható időtartam után a fűtés lekapcsolása nyitvahagyott ablaknál
 • motoros redőnyök és árnyékolók vezérlése helyből és távolról
 • a fővízcsap vezérlése helyből és távolról, akár vízérzékelők jele alapján is
 • öntözőrendszer vezérlése időzítve, manuálisan, vagy érzékelők jelei alapján
 • a villanyboiler távoli vagy időzített ki/bekapcsolása
 • távolról vezérelhető dugaljakkal olyan eszközöket is vezérelhetünk, amikről ezt nem is reméltük
 • az udvari lámpacsoportok és hangulatfények programozása és vezérlése
 • a beltéri világítás fényerőszabályozása, ütemezése
 • a riasztórendszer távolról történő élesítése/hatástalanítása
 • videómegfigyelőrendszer integrálása, Visual Verify, azaz a riasztási események vizuális megerősítése

A moduláris kialakítás retrofit, azaz már meglévő hagyományos rendszerek is felokosíthatóak. A Videosec érintőkapcsolók nullvezeték nélküli bekötésűek, ezáltal egy az egyben helyettesíthetik a régi mechanikus kapcsolókat. Új rendszereknél a C-sínre szerelhető relémodulok alkalmazásával a villanykapcsolók helyét elég a lakberendezési fázisban meghatározni, mert a kinetikus (táv)kapcsolók nem igényelnek sem vezetékezést, sem elemet a működésükhöz. Ennek az utólagos áthelyezhetőségnek az előnyeit a szállodaipari megrendelők sok anekdotával, ágy és szekrény mögött elbújt kapcsoló történetével tudnák ecsetelni.

A LEDsec intelligens világításrendszerét a gazdaságosan telepíthető, hatékony megoldások jellemzik. Egy fix áramú LED meghajtó árának többszöröse egy ugyanakkora áramú, de különféle digitális protokolokkal vezérelhető/dimmelhető meghajtó ára. Miért tennénk akkor minden lámpatestünkhöz egy-egy ilyen drága meghajtót, ha megfelelően kiválasztott, nagyteljesítményű LEDsec villódzásmentes meghajtókkal, akár több-tíz lámpatestet egyszerre meghajtva, a fényerejüket vezérelve többszörös megtakarítást érhetünk el? Javul a szerelhetőség, hiszen a meghajtókat vezérlőszekrénybe helyezhetjük, a kábelezési szükséglet csökken. A dimmelés vezérlésének kábelezésére pedig akár Cat5/Cat6 vezetéket is használhatunk.

A Videosec és LEDsec moduláris rendszereihez minta-alkalmazásokat, blokkvázlatokat, bekötési sémákat talál az egyes termékek weboldalán, a videosec.com oldalon.

Forrás: Euro Tech Corporation Kft

Hozzászólások