A bizonyító erejű „beszédes arcok”?

Az arc elemzése elárulja a személyiségvonásokat is, így ez akár a bűnüldözés szolgálatába is állítható. Egy izraeli cég a gyakorlati bevezetést lehetővé tevő számítógépes megjelenítésen és gépi tanuláson  alapuló technológiát dolgozott ki. A téma nyilván igencsak aggályos lehet – egyebek mellett akár – személyiségi jogvédelmi vonatkozásban is. Olvassuk akkor továbbiakban az ASMAG cikkét.

A bizonyító erejű „beszédes arcok”? Forrás: https://www.asmag.com/showpost/23348.aspx

A biometrikus ipar gyorsan fejlődik, egyre pontosabb megoldásokat szállítva az identitás felismerésére és kezelésére. A terrorizmus és a bűnözés növekedésével párhuzamosan a korszerű technológiák  egyre keresettebbé válnak, kiemelten a repülőtereken és a pályaudvarokon, ahol meg kell védeni az embereket, de az infrastruktúrát is. Mivel a terroristák és a bűnözők egyre nagyobb mértékben vegyülnek az emberek közé és gyakran mozognak országok között is, a véges, országos léptékű adatbázisokon alapuló biometrikus megoldások (mint az arcfelismerés) használhatatlanná válnak és a potenciális gyanúsítottak ismeretlenek  tudnak maradni a hatóságok számára.

A Faception izraeli ( Tel Aviv ) bázisú cég ajánl egy olyan számítógépes megjelenítésen és  gépi tanuláson  alapuló technológiát ajánl, amely elemzi az illető személy arcvonásait és automatikusan feltárja a személyiségét, lehetővé téve a biztonsági ügynökségek számára a potenciális terroristák vagy bűnözők hatékony felderítését, megfigyelését és elfogását, mielőtt azok ártalmassá válhatnának. Más szavakkal a megoldás tudatja velünk, hogy az ismeretlen egyén jelent-e potenciális fenyegetést.

Az arcvonásokon  alapuló személyiség érzékelése

Shai Gilboa  a Faception alapítója és kereskedelmi igazgatója szerint az ő megoldásuk az első a maga nemében -megfelelő számítógépes képalkotás és gépi tanulási algoritmus segítségével – amely képes az arc alapján, képet alkotni az illető személyiségéről. A Faception  elemezni tudja a legkülönbözőbb forrásokból  származó arcokat,  így pl. élő vagy rögzített video stream-okból, adatbázisokból, vagy  online forrásokból.  A megfelelő képleíró algoritmussal lekódolja azokat, majd tipizálja az egyéneket a különböző személyiség típusok alapján.
„A mi megoldásunk a SaaS  tud adaptíven vagy API felületen keresztül  együttműködni bármelyik jelenlegi arcfelismerő / hitelesítő programmal” mondja Gilboa. Hisz benne, hogy az ő megoldásuk kiegészítője lehet bármelyik hagyományos arcfelismerő rendszernek. Míg az utóbbi az ismert gyanúsítottakra összpontosít, az előbbi az anonim fenyegetettségre  figyelmeztet.
A cég saját osztályokat fejleszt, mindegyik leír egy bizonyos  személyiség típust vagy jellemző vonást,  mint pl.  extrovertált,  vagy magas IQ-val rendelkező személy, professzionális póker játékos, vagy terrorista. Faception állítja, hogy képes osztályokba sorolni az arcképeket  és így klienseik jobban megérthetik  ügyfeleiket, az előttük, vagy a kamerák előtt elhaladó  embereket.

A bizonyító erejű „beszédes arcok”? Forrás: jogespszichologia.hu

A potenciálisan veszély  felismerése

Gilboa hozzátette, hogy a Faception ötlete egy beszélgetés után született meg, egy olyan emberrel, akinek kiváló kapcsolatteremtő képessége volt és nagy eredményeket ért el a tárgyalásokon. A beszélgetés során kiderült, hogy az illető apja házaló biztosítási ügynök volt, aki a bizalom elnyeréséhez és az üzlet megszerzéséhez nagymértékben támaszkodott az illető arcáról leolvasható személyiség jegyekre.

„Ő mondta nekem, járhatsz te a legjobb egyetemekre,  de az emberek megértése az egyetlen tudás amely igazán ér valamit . Ezek után kezdtem el kutatni a területet, találva számos tudományos cikket,  amely támogatta azt a teóriát, hogy az ember személyisége tükröződik az arcán. Számos kísérletet végeztek, de nem találtam  köztük alkalmas skálázható technológiát. Ekkor találkoztam David Gabriellel, a számítógépes képalkotás és a gépi tanulás szakemberével. Együtt alapítottuk meg a Faceptiont.”

A Faception utáni kereslet alakulása

A cég bízik a saját megoldásuk iránti kereslet növekedésében,  mivel  érzékelni kell az anonim fenyegetést és szükség van a prediktív  szűrésre a magán szféra fokozott védelme érdekében. A Faception  határozottan egy olyan  probléma megoldásra fókuszál,  ami eddig érintetlen maradt és valóban jó esélye van a piac elfogadására.

Forrás.: https://www.asmag.com/showpost/23348.aspx

Fordította: Ecsedi Ákos

Néhány megjegyzés. A dolog egyrészt imponáló, másrészt mondhatjuk, hogy több szempontból is vastag dilemmákat vet fel. Az persze igaz, hogy az országhatárokon áttörő terrorizmus megfékezésére elengedhetetlen a meglévő és hozzáférhető adatbázisok és technológiák fejlesztése, ugyanakkor csak gondoljunk bele. Esetleg adva van mondjuk pl. valamelyik arab országból „ Abdel Kapdel” – aki ugyan egy rossz arcú egyén, akit a jelen képalkotó rendszer egyértelműen potenciális terroristaként – bűnözőként valószínűsít, ugyanakkor az emberünket „kenyérre lehet kenni”, minta családapa stb. … és meghurcolják.  A lényeg tehát, hogy magát az azonosítási technológiát is kellő óvatossággal kellene talán kezelni, ugyanakkor az esetleges alkalmazást is szigorú adat és személyiségi jogvédelmi szabályozás kellene megelőzze. ….Persze azért abban nemigen kételkedünk, hogy a titkosszolgálatok világszerte felfigyelnek majd a fejlesztésre és az alkalmazás legális (illegális?)  lehetőségeit is mérlegelni fogják. A szerk.