A fagyi „visszanyal”… Feltörhetetlen mobiltelefonok az FBI raktáraiban

A cyber biztonság fokozására fejlesztett, a hackerek elleni harcban edződött titkosítási algoritmusok és eszközök mára olyan szintet értek el, hogy már az amerikai törvényhozásnak is foglalkoznia kell a bűnügyekből hátramaradt kódolt digitális médiák visszafejthetőségének garantálásával.

Bűnözők által kódolt és feltörhetetlen mobiltelefonok

A kormány és a bűnüldöző szervek hamarosan újból napirendre tűzik a titkosításról folytatott vitát, miután az FBI kiderítette, hogy a Texas-i lövöldözésben meghalt gyanúsított, titkosított mobiltelefont használt. Christopher Comb FBI ügynök nem fedte fel, hogy az állítólagos lövöldöző Devin Kelley, milyen típusú telefont használt, csak azt, hogy eddig nem tudtak bejutni a telefonba.„Ez ismét megerősíti azt a korábban felmerült problémát, hogy a technológia, telefonok és a titkosítás fejlődése miatt, a bűnüldözés állami, helyi vagy szövetségi szinten egyre kevésbé képes hozzáférni az ezekbe a telefonokba zárt információkhoz” – mondta Comb.

2016 elején egy szövetségi bíró utasította az Apple-t, hogy segítsen az FBI-nak bejutni a San Bernardino terroristájának négyjegyű kóddal lezárt telefonjába, – egy iPhone 5C-be – amely kódja automatikusan törlődik 10 hibás találgatás után.
Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook a kormánynak közel két hónapig állt ellen, mire végül az FBI talált egy még meg nem nevezett kívülálló harmadik felet,  aki hozzáfért a készülékhez. Nem ismert, hogy az FBI és a titokzatos harmadik fél  az eszköz szoftveres vagy a hardveres hackelhetőségét használta ki. A szóban forgó iPhone volt Syed Farook munkatelefonja.  Farook és felesége két másik személyi telefonja már megsemmisült, mondta a rendőrség. 

„Hátsó ajtó” beépítése a termékbe?

A probléma egy heteken át tartó vita tárgyát képezte a jogi precedens felett, ami egy privát társaságot arra kényszerítene, hogy „hátsó ajtót” építsen a termékébe. Az eredeti bírósági végzés azt rendelte el, hogy az Apple támogassa az FBI-t a telefon feloldásában. Ehhez az Apple-nek új firmware-t kell építenie, amely megkerüli a telefon brutális támadásokkal szembeni jelszavas védelmét.

A titkosítás gyengítése?

Az Apple ellenállt, és több tucat szakértő támogatásával vetette ellen, hogy az iPhone titkosításának gyengítése veszélyeztetné az összes felhasználóját . A jelen gyakorlat szerint miután a felhasználó egy PIN kódot állít be, az Apple eszközök titkosításra kerülnek, a kulcs a felhasználó tulajdona és az is marad, az Apple szerint soha nem is volt a cég birtokában.

Annak ellenére, hogy ezúttal az FBI utat talált Farook telefonjához, nyilvánosan lobbizott valamilyen mechanizmusra, amely lehetővé tenné a kormány és a bűnüldözés számára a zárolt eszközökhöz való hozzáférést. A legutóbbi, Donald Trump által elmozdított FBI igazgató, márciusban a Boston College-i beszélgetés során elmondta, hogy a titkosított alkalmazások, például a Signal és a WhatsApp növekedése és általános elfogadása hátráltatja a bűnügyek kivizsgálását és korlátozza a bírósági parancsok végrehajtását, amelyek lehetővé teszik a tisztviselők számára, hogy hozzájussanak a vizsgálatokhoz kapcsolódó eszközökhöz.

Kézben 7000 feloldhatatlan mobileszköz

A FBI jelenlegi igazgatója, Christopher Wrap két héttel ezelőtt elmondta, hogy az FBI-nak 7000 olyan titkosított mobileszköz van a birtokában, amelyet nem tud feloldani, és ez egy „hatalmas, hatalmas probléma”. Comb ugyanakkor jelezte, hogy az FBI addig dolgozik a texasi lövöldöző telefonjának és a többi digitális eszköz kikódolásán, míg megoldást nem találnak.

Forrás: threatpost.com

Fordította: Ecsedi Ákos