Paradox riasztórendszerek

A Paradox riasztórendszerek megoldást kínálnak vezetékes, vezeték nélküli és hibrid rendszerek kialakítására (SP, MG és EVO termékcsalád). Érzékelő családjai pedig analóg, BUSrendszerű, kisállatvédelemmel ellátott, beltéri, kültéri, valamint vezetékes és vezeték nélküli kivitelben kaphatók. Legújabban pedig érintőképernyős kezelőjével és mobiltelefonról vezérelhető riasztórendszer megoldásával hódít a biztonságtechnikai piacon.

A térképes megjelenítés a riasztó kezelőjén, forradalmi újdonság a biztonságtechnikában. Az okostelefonok előnyeit alkalmazó érintőképernyős kezelőegység a TM40 és a TM50, amelyek térképes megjelenítést is nyújthatnak. Versenyképes áron kapható az esztétikus és könnyen kezelhető Paradox TM50 kezelőegység, amely az okostelefonokhoz hasonlóan könnyen áttekinthető és egyedi funkciókkal rendelkezik.

Saját távfelügyelet
Ha a riasztórendszer nincs bekötve távfelügyeletre, viszont jó lenne tudni, hogy mi történik otthon, akkor segítség a Paradox-rendszer és a felhasználói felügyeleti igényeket kiszolgáló hálózati modul (IP100, IP150). Ez a hálózati modul online felügyeletet tesz lehetővé, például okostelefonon keresztül – akár iPhone-on, akár androidos készüléken is − (iParadox szoftver). De megoldható vele az is, hogy e-mailt küldjön a felhasználónak.

A riasztórendszer kezelése: kezelő, távirányító, okostelefon

Egyedi termékek egész sora van még a gyártó tarsolyában a riasztórendszer kezelésére.

 • Hagyományos távirányítóval, ajtónyitás nélkül vagy távozáskor az ajtó bezárása után is lehet élesíteni és hatástalanítani a Paradox riasztórendszerét. Sőt a garázskapu, a kerti kapu, a világítás vagy bármilyen vezérelhető egység szintén kapcsolható a távirányító segítségével, ha az a Paradox riasztórendszeréhez lett kötve.
 • Kétirányú, állapotvisszajelzős távirányítóval a fent említetteken túl kóddal is használható, így elvesztése nem jelenti a rendszer biztonságának sérülését (Paradox REM3).
 • Rádiós- vagy hibridrendszer esetében térerő mérésre is használható, mindezeken felül vízálló kivitelű.
 • Okostelefon mint „távirányító”, iPhone és androidos készülékek használatával élesíthető és hatástalanítható a rendszer. Okostelefonnal az iParadox szoftvert futtatva készülékén a felhasználó távolról bárhonnan rendszerinformációkat kérhet le és vezérelheti is a rendszert.

Paradox riasztórendszerek

Vezetékes rendszer

Ha vezetékes rendszert szeretnénk, akkor rendelkezésre áll a Paradox 4-től 32 zónáig, illetve 8-tól egészen 192 zónáig. A köztes zónaszámokat 4, 5, 8 és 16 zónaduplázással 8, 10, 16 és 32 zónás központok (SP-széria), valamint 8 zónás zónabővítők biztosítják 32 zónáig. E fölött a Digiplex EVO192-es központ, amely 8/16 zónától indul, és 1/2, 4/8, 8/16, illetve 8, 16 és 32 zónás zónabővítőkkel érhető el a 192 zóna. Ez azért hasznos, mert ezzel nagyon jó skálázhatóságot és rugalmas bővítési lehetőséget kínál a rendszer. Gyakorlatilag az egy helyiségből álló kis épületektől kezdve, a lakásokon, családi házakon át a többszintes irodaházakig és nagy biztonságú intézményekig bárhol alkalmazhatók. Az igényekhez legjobban illeszkedő rendszert tudjuk kiválasztani, de nagy előnyünk lehet, hogy a változó, bővülő igényeket is ki tudjuk szolgálni a Paradox rendszereivel.

Vezeték nélküli rádiós rendszer

Ha vezeték nélküli rádiós rendszert szeretne, akkor megint bőséges kínálatból választhat, ugyanis a Paradox központjaiból felépíthető 32 darab rádiós érzékelőből (MG központcsalád) vagy 64 darab (MG6250 rádiós integrált központ) rádiós érzékelőből álló rendszer. Mindenhová ajánljuk, ahol igény az esztétikus telepítés, és emellett a rádiós rendszer üzemeltetése sem ütközik akadályba. A gyors és könnyű telepíthetőség, a széles eszközpaletta és az elemek hosszú élettartama nem csak a telepítők, hanem a tulajdonosok számára is kedveltté teszik ezt a riasztócsaládot. Szinte valamennyi feladatot megoldhatunk a rádiós rendszerrel. Többféle rádiós nyitás- és mozgásérzékelő, üvegtörés-érzékelő, füst-, hő- és szén-monoxid- (CO) érzékelő, valamint elmozdulásérzékelő felel a védelemért. Mindemellett több féle távirányító és rádiós kezelő oldja meg a könnyű kezelhetőséget és állapotvisszajelzést. Sőt kifejezetten pánik-, vészjelzés vagy vezérlési célokra kifejlesztett, esztétikus, egygombos távirányító (REM101) teszi biztonságossá és kényelmessé a rádiós rendszert. A rádiós PGM-modullal megoldható a vezérlés, amíg a rádiós szirénák a betörőket tartják távol.

Paradox riasztórendszerek

Hibridrendszer: vezetékes és vezeték nélküli rendszer egyben

A vezetékes és vezeték nélküli rendszer együtt is alkalmazható, előnye, hogy gazdaságos megoldást kínál.
Felhasználási területei:

 • Ha elfelejtettek olyan helyre kábelezni ahova az épület használata során érzékelő szükséges.
 • Ha távolabbi vagy nehezen kábelezhető helyiséget kívánnak védeni.
 • Ha az épület esztétikáját rontaná a falon kívüli vezetékezés.

Egyszerű esetben a központ közelében levő, könnyen és gyorsan kiépíthető érzékelőknek vezetékes érzékelőket, a távolabbi vagy nehezen vezetékezhető helyekre pedig rádiós érzékelőket telepíthetünk.
A hibrid rendszerhez alkalmazható központcsaládok: a Paradox SP, MG és az EVO. Kétféle rádiós bővítő van, az egyik az egyirányú (RX1), ez csak vételhez, érzékelők és távirányítók jeleinek fogadásához van. Amíg a másik kétirányú (RTX3), vételhez és minden máshoz, amihez vezérlés kell: rádiós szirénákhoz, PGM-ekhez, kezelőkhöz szükséges, ebből az SP-rendszerhez egyet, a kétirányúból az EVO központhoz többet is illeszthetünk.

Buszos rendszer

Akkor van szükség a buszos rendszerre, ha nagy távolságokat kell áthidalni vagy szükséges a buszos eszközök menet közben is megvalósítható kalibrálhatósága. Akkor is a buszos rendszer a jó választás, ha vonzó az egyszerűbb telepíthetőség, és a vezetékgubanc helyett a rendezett és átlátható, valamint költséghatékony kábelezés. Ezek mellet a Paradox EVO-rendszerrel az érzékelőket egy központi helyről, vagy távolról telefonvonalon, vagy interneten keresztül is beállítható. Akkor is a buszos rendszer ajánlott, ha beléptető funkciókra, rendszerintegrálásra van szükség. A Paradox EVO főbb jellemzői: 192 zóna, 8 partíció, 999 kód, 250 vezérelhető kimenet, felügyelt segédtápegység, grafikus megjelenítés és még sok egyéb funkció, amely moduláris felépítéssel párosul.

Hol kapható?

Vagyonvédelmi rendszerszerelők vagy tervezők számára a Power Biztonságtechnika forgalmazza a Paradox rendszereit.
A 175 négyzetméteres bemutatóterem, tárgyaló és oktatóterem, valamint országjáró körútjaik gondoskodnak a keretekről, amelyek közt szakképzett és tapasztalt műszaki gárda gondoskodik arról, hogy partnereik megtanulják, és problémamentesen alkalmazzák az ismertetett rendszereket. A cég raktárából bármikor, az üzletek és csomagküldő szolgáltatás segítségével pedig bárhol beszerezhetők a termékek a legjobb áron.

 

Paradox

A Paradox Security Systems kanadai székhelyű multinacionális nagyvállalat. Alapítása, 1989 óta mindvégig úttörő szerepet játszott a riasztóberendezések fejlesztésében. Számos szabadalommal, védett új technológia és eljárás meghonosítójaként méltán vívott ki vezető szerepet a világ riasztórendszer-piacán.
A Paradox gyár termékei méltán világhírűek, a kiváló tervezők által megalkotott, esztétikus és megbízható készülékeik csak gondos minőségellenőrzés után kerülhetnek ki a gyárból. A kutatás-fejlesztés mindig is fontos volt a Paradox számára. A cég folyamatosan fejlődik és megújul. A kreatív ötletekből és a merész, újdonságokat követő fejlesztésekből olyan termékek születtek, amelyeket a piacon először csak a Paradoxnál jelenhettek meg.
A Paradox mára több mint száz országban épített ki viszonteladói hálózatot. Ezek közül is Magyarország volt az egyik első, ahol a Paradox termékeit meghonosították. A termékek kiváló műszaki színvonala és megbízhatósága mellett nagyon fontos volt a dizájn. Az érzékelők és a kezelők egyszerű, letisztult formavilága minden környezetbe diszkréten illeszkedik. Ezek közül is kiemelkedik a már említett, érintőképernyős TM50 kezelő, amely a választható hatféle színű kerettel minden környezetben esztétikusan elhelyezhető, sőt, akár a lakás dísze is lehet.

 • A Power Biztonságtechnikai Kereskedelmi Kft. a kezdetektől telepítette, és
 • 1997-től forgalmazza a Paradox termékeket.
 • 2002 óta csak kereskedelemmel foglalkozik a cég, így teljes figyelmét megrendelői minél jobb kiszolgálásának szenteli.
 • 2005-től a Power Kft. a legnagyobb magyarországi Paradox forgalmazó.
 • 2009-től közvetlen Paradox importőr és márkaképviselet.

 

A Power Biztonságtechnikai Kereskedelmi Kft. biztonságtechnikai nagykereskedésként csak képesítéssel rendelkező partnereket szolgál ki.

 

 

 

Gyigor Tamás, Power Gyigor Tamás, 2001 óta a Power Biztonságtechnikai Kereskedelmi Kft. Paradox termékmenedzsere.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?