Megújulás előtt a bankbiztonság

Fialka Györgyöt a Magyarországi Biztonsági Vezetők Egyesülete (MBVE) elnökét kérdeztük a bankbiztonság újdonságairól és új irányvonalairól.

Fialka Györgyöt harmadik alkalommal választották meg a Magyarországi Biztonsági Vezetők Egyesülete (MBVE) elnökének, aki a Securinfo kérdésére kifejtette, a bankbiztonság, mint minden biztonság paradigmaváltás előtt áll.

A szemléletváltás a bankbiztonság területén kiterjed mind az eszközökre, mind a mentalitásra. A hagyományos biztonsági kérdéseknél alapvetően a dokumentálás, a jelzés és a behatolás megakadályozása kapták a főszerepet. Az új szemlélet azt tükrözi, hogy aktívan kell részt venni az eseményekben. A precíz beavatkozás feltétele a pontos érzékelés, ahhoz, hogy a folyamat meggátlását hitelesen el tudjuk végezni, nagy biztonsággal meg kell állapítani a folyamatban részt vevő személyről, valóban támadó-e. Ezt biztosítja az eseményértékelő szoftverek alkalmazása. Az eseményértékelő szoftverek, amelyek egyrészt előre betanítottak, másrészt öntanulók, a devianciát érzékelik, és erre adnak ki riasztást. Az eseményelemzés során nem képelemzés, hanem történetelemzés folyik, tehát a feladat a támadási szándékkal érkező személy kiszűrése, illetve annak eldöntése, hogy valóban támadási szándékkal érkezett-e valaki a bankfiókba.

 

Megújulás előtt a bankbiztonság (Kép: FBI Miami)

Ha már megkezdődött a támadás, a bankrablás, akkor viszont megfelelő módon kell beavatkozni – folytatta az elnök. A beavatkozás eszközei lehetnek például: felcsapódó redőnyök, füstágyú, ajtók, pénztároló eszközök automatikus lezárása.

Lényeges feladatunk még a pontos, biometrián alapuló, a minden kétséget kizáró személyazonosság megállapítása. Gyakori az olyan bűncselekmény, amely során személyiséglopás történik, tehát valakinek a megszemélyesítésével akarnak annak bankszámlájáról pénzt fölvenni vagy elutalni. Bár ma is sokféle megoldás van ennek kiszűrésére – személyazonosító okmányok, aláírás –, a biometria azért jó, mert vele egyértelműen azonosítható a személy. Mindemellett a különféle jegyeket úgy lehet tárolni, hogy abból nem visszaalakíthatók az adatok. Így ez nem sérti a személyiségi jogokat sem, és nem lehet vele visszaélni. Az e-bank egyre nagyobb szerepet kap a pénzügyeink intézésében, és ezen a területen is egyre nagyobb szerepet kellene kapnia a biometriának – tette hozzá Fialka György, az MBVE elnöke.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?