felho-es-titkosítas-borito

Felhő és titkosítás a kiberbűnözés homlokterében

A Cisco legújabb jelentése szerint a kiberbűnözők a felhő alapú megoldások támadása mellett , egyre gyakrabban élnek vissza a titkosítás adta lehetőségekkel a detektáló mechanizmusok megkerülése érdekében.

Forrás: www.kaspersky.com/blog

Az információ biztonsági tudat hiánya a vállalkozásoknál

Az informatikai biztonsági tudatosság hiánya okozza az egyik legnagyobb fejtörést a vállalkozásoknak világszerte – derül ki a Kaspersky Lab és a B2B International kutatóintézet közös kutatásán. A kutatás kimutatta, hogy majd’ minden tizedik (12%) alkalmazott van tisztában a vállalati számítógépes biztonsági protokollal.

Forrás: into.hu

Kiberbiztonsági tendenciák 2018 – Rendesen fel kell kötni a „textilt”!

Mozgalmas év vár a biztonsági szakemberekre, hiszen a kiberbűnözők egy percre sem lankadnak. Zsarolóprogramok, okos eszközök – vállalati rendszerek elleni támadások drasztikus növekedésével kell számolnunk. Az adatvédelem területén sem lesz hiány kihívásokból. A tendenciákat az ESET és a Trend Micro prognózisaiból jelezzük.

hekkelt android mobilok-autok 1

Hekkelt android mobilok autók millióihoz tudnak hozzáférni!

A csatlakoztatott autók korában az autógyártók és a külső gyártók versenyeznek az okostelefonok jármű távvezérlőkké alakításában, De a telefonok feltörhetők. És amikor ez megtörténik, akkor hackerek akár át is vehetik az irányítást a jármű felett.

Forrás: m2mzona.hu

Vastag késésben az IoT hálózatok biztonságának a kezelése!

A jelenleginél sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk az IoT hálózatok biztonságának problémakörére – derült ki a San Diegó-i Security of Things World előadásaiból. Az IoT-hálózatban minden mindennel összefügg, tehát a biztonsági szakemberek részéről is holisztikus megközelítésre lesz szükség a helyzet kezeléséhez.

Szabványtervezet az IoT eszközök biztonságáért Forrás: Schönherz Bázis

Szabványtervezet az IoT eszközök biztonságáért

Az IETF (Internet Engineering Task Force) illetékes munkacsoportja és biztonsági szakértői  kidolgoztak egy olyan tervezetett, amelynek célja, hogy szabályozottá tegye az internetképes eszközök frissítését – számol be róla a biztonságportál.

Kiberbiztonság nélkül nincs felelős videomegfigyelés Forrás: netmasters

Kiberbiztonság nélkül nincs felelős videomegfigyelés

A kiberbiztonság folyamat és nem termék! A biztonságra éppen ezért tilos úgy tekinteni, mint egy végső állapotra. Azt kell szem előtt tartani, hogy a biztonsági struktúra folyamatos fejlesztések  eredménye, folyamat,  ami állandóan változik, épül a potenciális fenyegetések  hatására és része a cégkultúrának.

Adatlopás biztonsági kamerákon keresztül? Forrás: https://threatpost.com/malware-steals-data-from-izolált-network-via-security-cameras/128038/

Adatlopás biztonsági kamerákon keresztül?

Az “IR-Jumper” elnevezésű,  rosszindulatú szoftver felhasználható a feltörhetetlennek tartott  air-gapped https://en.wikipedia.org/wiki/Air_gap_(networking) (izolált) hálózati védelem leküzdésére, adatok kinyerésére és vezérlésére. A technika az éjjellátó biztonsági kamerákat és az infravörös LED-eket adó-vevő párosként működtetve, kódolt adat  streameket  továbbíthat és fogadhat  a hálózaton kívülről.

Forrás: 123RF

Orosz nyelvű hackerképző tanfolyam weboldalon

Az elsősorban hitelkártyacsalásokra fókuszáló hathetes orosz nyelvű képzés meglehetősen komolynak tűnik. A hír persze nem örömteli, hiszen a „föld alatti” weboldal kínálata új dimenzióba helyezheti a hackerek felkészítését.

Forrás: primanet.hu

Tervbe van az EU-s adatvédelem további szigorítása.

Konfliktus a terrorizmus elleni védekezés és az adatvédelmi szempontok között? Az Európai Parlament szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága szigorítani tervezi az Unió adatvédelmi előírásait

A fejlett piacok helyzete a felhőszolgáltatásokkal – Csak óvatosan! Forrás: http://bitport.hu/meg-a-fejlett-piacokon-sem-mindenki-igyekszik-a-felhobe

A fejlett piacok helyzete a felhőszolgáltatásokkal – Csak óvatosan!

Egy német felmérés vizsgálta a cégek felhőhasználatának az indítékait és mértékét. A cégek alig több mint harmada gondolkodik elsődlegesen nyilvános felhőszolgáltatásban, a közismert anyagi előnyei ellenére is. Az adatvédelmi aggályokkal közel egyenértékű az adatok fölötti kontroll iránti igény.