Merre tart a biztonságtechnika 2014-ben? 1. rész – videomegfigyelés

Mi várható 2014-ben a biztonságtechnika területén? Merre halad tovább az iparág? Sorozatunk első részében a videomegfigyelés fejlődését vizsgáljuk.

A bostoni maratonon történt robbantást követő nyomozás megmutatta a videoelemzés fejlődésének lehetséges új irányát. A rendőrök úgy jutottak a merénylők nyomára, hogy a sportesemény nézőinek videóit elemezték. A fejlődés másik fő vonulata a távoli hozzáférés a biztonsági rendszerekhez mobil eszközökkel. Cikksorozatunkban neves biztonsági szakemberek elemzik az új év várható irányvonalait. Az első részben a videomegfigyelés lehetőségeiről szól az Axis észak-amerikai általános igazgatója.

Az IP meghódította a biztonságtechnikát

Az IHS kutatása azt jósolja, hogy 2014-ben az IP-alapú videorendszerek eladási ára túlszárnyalja az analógét. Ez a technológiai váltás már elkerülhetetlen, mert végfelhasználók és a telepítők egyaránt fontosnak tartják az IP-alapú rendszerekben rejlő lehetőségek kiaknázást. Lényeges szempont, hogy az IP-technológia nyitott a beléptetőrendszerek területére is. Így nem csak sokkal rugalmasabb lehet a rendszer, hanem az IP-nek köszönhető valódi integráció jöhet létre a videomegfigyelő rendszerek, a beléptetés, a behatolásjelzés és az épületfelügyelet között.

Az IP és a kis rendszerek

Az IHS fent említett tanulmánya szerint a fordulat csak a termékek árára vonatkozik, darabra még mindig több analóg rendszert adnak el, mint IP-kamerát. 2012-ben még csak 20 százaléka volt az eladottnak az IP-alapú rendszer, és 2014-ben várhatóan közel háromnegyede az új kameratelepítésnek még mindig analóg lesz. Ez bizony sokkoló adat a teljesen digitális világban, amelyben élünk. De tudjuk, hogy a fő területe az analóg CCTV-k terjedésének a kis-és közepes méretű rendszerek piaca.

  • Az IP-kamerákat 32 vagy annál több kamerát tartalmazó rendszerekben adják el, mert e méret fölött hozza minden előnyét a digitális technológia. 
  • Az előrejelzések szerint már 2014-ben a közepes rendszerekben – 17 és 32 kamera között – átbillen a mérleg nyelve az IP-kamerák oldalára
  • Mindemellett az ennél kisebb kameraszámú rendszerekben még mindig az analóg kamera vezet. Ennek fő oka az IP-kamerák ára.

A jó hír az, hogy EDGE-alapú technológiának köszönhetően (Enhanced Data rates for GSM Evolution) – például a kamerákban elhelyezett SD-kártya és a NAS (network attached storage, hálózatra csatlakozó tároló) eszközök – a rendszerhez nincs szükség DVR-ekre, amelyek az analóg rendszer legdrágább elemei. Így, bár a kamera még mindig analóg, a rögzítés már digitális. Azok – akik még mindig úgy gondolják, az élet az analóg kamerákról szól – kihasználhatják a videó kódolókkal azonos EDGE-alapú beágyazott tárkapacitást és a kapcsolódó szoftvert, hogy a rendszerüket IP-alapra helyezzék. És a hosztolt videó elfogadásával minden évben folyamatosan emelkedik azon telepítők száma, akik megértik, hogy érdemes kihasználni az adatok tárolására felhőt. Így a kis rendszerek piaca megérett, hogy 2014-ben IP-alapra álljon át.

Merre tart a biztonságtechnika 2014-ben? 1. rész – videomegfigyelés

Új élet lehelése a régi rendszerekbe az áthidaló technológiák segítségével

A váltás az IP-alapú videorendszerekre előre látható, azonban nem minden ügyfél áll készen, hogy megtegye a nagy lépést a teljesen IP-alapú rendszerek felé – különösen, ha a jelenleg használt analóg CCTV rendszere még megfelelően működik. Pedig ezeket az ügyfeleket hamarosan elfogja a kapuzárási pánik a DVR-ük miatt. Amíg egy tipikus analóg kamera élettartama nyolc év vagy még több, gyakran előfordul, hogy a DVR tönkremegy félidőben. Ezt nevezzük a DVR-ek a kapuzárási pánikjának, és itt nyílik meg a nagy lehetőség az IP-technológia számára, és erre az esetre kell egy menekülési terv. Ahelyett, hogy újra cseréljük a DVR-t, az ügyfeleket olyan technológiák felé fordítjuk, amelyek áthidalják a szakadékot az analóg és az IP között, mint például a videokódolók és koax–Ethernet konverterek.
Nagy teljesítményű videokódoló megoldások ma mindössze csatornánként 80 USA dollárnál kezdődnek. Számításaink szerint egyre több végfelhasználó kész arra, hogy együttműködjön a telepítőkkel, amikor ezeket a menekülési terveket készítik. Ezek a tervek arról szólnak, mit tegyünk, amikor az analóg kamerák tönkremennek: bemutatják az IP előnyeit – sőt ha belefér a költségvetésbe, akkor a rendszert hálózati kamerákkal lehet frissíteni – ennek köszönhetően jelentősen javul a képminőség, a rendszer használhatósága és az intelligenciája.

Moore törvénye értelmében a képminőség egyre jobb lesz

Az elmúlt két évben drámai képminőség-javulást tapasztalhatunk az IP-kamerák esetében. Ez megfelel Moore törvénye fejlődési görbéjének (a teljesítmény – az integrált áramkörök összetettsége – 18 havonta megduplázódik ugyanakkora költség mellett). Ma már az IP-kamerák félhomályban, kiegészítő világítás nélkül is színes képet adnak, és a Wide Dynamic Range (WDR) technológiának köszönhetően a széles dinamikatartományú kép esetén (vakító fénytől a sötét árnyakig) is jó minőségű videót kapunk. Az IP-kamerák a szórakoztató iparban megszokott minőségű képeket készítenek (HDTV minőségben és akár annál is jobban) bármilyen kivitelben: legyen az PTZ-, dóm- vagy akár rejtett lyukkamera.
Ezek a képminőség javító fejlesztések – amelyek a magas minőségű biztonsági kamerákkal kezdődtek – 2014-ben továbbra is haladnak az árral, és egyre inkább megfizethetők lesznek bármely telepítés esetén Moore törvényében leírtaknak köszönhetően.

Az IT bevonásával folyamatosan erősödik a videomegfigyelés

2013 vége felé az Axis az utolsó simításokat végezte egy fejlesztési projekten, amely során valamely vállalkozás videomegfigyelő rendszerének fejlesztésébe az adott cég informatikai szakembereit is bevonja. Ennek oka, hogy az Enterprise Strategy Group által végzett kutatás, azt mutatta: a megkérdezett informatikai szakemberek 91 százaléka állította, bizonyos mértékig részt vesz a videofelügyeletben. A gyakorlat azt mutatja, egyértelműen nő az IT szakemberek hatása a videofelügyeleti projektekre. Különösen igaz ez a közép- és nagyvállalatokra, és közös bennük, hogy az IT szakemberek legjobb gyakorlatokkal rendelkeznek a felhőben történő tárolás terén és az adatok felhasználásával kapcsolatban.
Az informatikai rendszereket ért támadások egyre nagyobb figyelmet kapnak az egész világon. A telepítők feladata lesz bizonyítani, hogy az IP-alapú felügyeleti rendszerek megfelelnek az IT biztonsági követelményeknek a sávszélesség, a rugalmasság és a képminőség területén.
Az is fontos lesz 2014-ben, hogy a telepítők és a fizikai biztonsági szakemberek megértsék az IT-sok aggodalmait, és segítsék őket, hogy ne habozzanak megtenni a számítógépes biztonsági intézkedéseket, és – az IP-alapú biztonsági rendszereknek is megfelelően – optimalizálják az IT-hálózatot. Jó hír, hogy a mai professzionális IP-alapú videoeszközöket lehet optimalizálni korlátozott sávszélességre, és pontosan ugyanolyan IT biztonsági protokollt használnak, mint bármely másik eleme az informatikai hálózatnak.

Fredrik Nilsson, az Axis Communications észak-amerikai általános igazgatója

Forrás: www.securityinfowatch.com 

Kapcsolódó írásaink:

Merre tart a biztonságtechnika 2014-ben? 1. rész – videomegfigyelés

Merre tart a biztonságtechnika 2014-ben? 2. rész – otthoni rendszerek

Merre tart a biztonságtechnika 2014-ben? 3. rész – beléptetés

 

Vélemény, hozzászólás?