Trafipax drón az oroszoknál

Az oroszok közlekedési csodafegyvere hosszú kilométereken át képes követni az autóst úgy, hogy az észre sem veszi. Küszöbön a mozgókamerás traffipax? Így aztán tényleg kivédhetetlen lesz a sebesség túllépés szankcionálása.

Bármennyire is a gyorshajtók kiszűrése (vagy a biztonságosabb közlekedés megteremtése) a célja a traffipaxoknak, a rendszert finoman szólva sem nevezhetjük 100 százalékosan hatékonynak. A VÉDA fix kamerái kapcsán mi is naponta tapasztaljuk, hogy a legtöbb autós lelassít az ellenőrzőpont közelében, majd utána ismét nagyobb sebességre kapcsol. Nem csoda, hogy van, ami nem változott a magyar utakon. A “háromlábú” traffinál már másabb a helyzet, de mivel villogással nem tilos a traffipaxot előre jelezni, így néhány perc után már ott is tudni fogják az autósok, hogy “óvatosabban” kell vezetni.

Mozgó traffipax

A mozgó traffipax talán hatékonyabb megoldás lehet, de annak is megvannak a maga korlátai. Az oroszok viszont úgy tűnik, új szintre emelik a sebességmérés fogalmát.Az English Russia beszámolója szerint az orosz rendőrök több olyan drónt is kaptak, amivel képesek a levegőből kiszúrni a gyorshajtókat. Az eszközt már ki is próbálták, és a jelek szerint hatékonyan működik.

Forrás:  © English Russia

Forrás: © English Russia

A drónt elég csak kivinni az út adott szakaszára, majd helyből, távirányítással működtetni. Az eszköz így akár kilométerekkel messzebb is képes a sebességet mérni, mint ahol a rendőrök autója valójában áll.

Forrás:  © English Russia

Forrás: © English Russia

A beszámoló szerint már volt, akit meg is büntettek emiatt, és olyan autós is, akit több percen át követett a drón. Persze ez komoly adatvédelmi aggályokat is felvet, mert a drónok segítségével bárkit képesek lehetnek megfigyelni/követni Oroszországban (is).

Forrás: hvg.hu, englishrussia.com