Jövő év végére elkészülhet az új hazai kiberbiztonsági stratégia


Rajnai Zoltán Magyarország kiberkoordinátora a Nemzeti Kiberbiztonsági Konferencia megnyitóján kiemelte, az új stratégia mellett akciótervet is szeretnének elfogadtatni, amely a feladatokat, a határidőket, a felelősöket is tartalmazza majd.
Jövő év végére elkészülhet az új hazai kiberbiztonsági stratégia Forrás: digitalhungary
Rajnai megjegyezte: a kibertérben, kiberbiztonságban nehéz hosszú távú stratégiát gyártani, mivel az informatikában már 3-4 év is hosszútávnak számít. Emlékeztetett, hogy uniós szinten több, Magyarország kiberbiztonsága szempontjából is meghatározó szabályozást hoztak, mint például az uniós kiberbiztonsági stratégia, az európai hálózatbiztonsági irányelv és az általános adatvédelmi rendelet.

A kockázatok szintje folyamatosan nő

Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője a konferencián arról beszélt, hogy a kockázatok szintje folyamatosan nő: 2013 és 2017 között ötszörösére emelkedett a kiberbűnözés gazdasági hatása, 2019-re pedig újabb négyszeres növekedésről szólnak az előrejelzések. Közben a legújabb tanulmányok szerint 2022-re uniós szinten 350 ezer kiberbiztonsági szakember fog hiányozni, míg globális szinten ugyanez a szám 1,8 millió lehet. Ezért az oktatás területén, a szakemberek képzését érintően is jelentős beruházásokra van szükség.
Bencsik arról is beszélt, hogy felmérések szerint az uniós lakosság 71 százaléka osztott meg magáról valamilyen személyes adatot az interneten. Több mint 60 százalékuk kapcsolattartási adatokat, nevét, születési idejét, személyiigazolvány-számát is megosztotta. Ezek mellett 40 százalék körüli volt a hitelkártya-, bankszámlaadatokat megosztók aránya is. Céges szinten pedig a magyarországi nagyvállalatok fele, míg a kis- és középvállalkozások közül 10 százalék alatt van azok aránya, amelyek foglalkoznak IT-biztonsággal. Ezek is azt mutatják, hogy a magyarországi kiberbiztonság erősítésében van még hova fejlődni – jegyezte meg Bencsik.

Október kiberbiztonsági hónap

Október hivatalosan európai kiberbiztonsági hónap (ECSM), ami azt jelenti, hogy a tagországok az egész hónap során rendezvényeken szerveznek az online biztonság előmozdításáért és a kérdés fontosságának a tudatosításáért. Az ECSM-et az Európai Hálózatbiztonsági Ügynökség (ENISA) ötödik alkalommal szervezi, Magyarország a tavalyi év után, idén másodszor csatlakozik.

Az idei rendezvények kiemelt témakörei az otthoni és a munkahelyi kiberbiztonság, az internetkapcsolattal működő IoT-eszközök (a Dolgok Internete), valamint a kiberbiztonsággal kapcsolatos készségek fejlesztése. A hazai programokról a kiberhónap magyar honlapján lehet tájékozódni, ennek a rendezvénysorozatnak a nyitóeseménye a Nemzeti Kiberbiztonsági Konferencia.

Forrás, MTI, http://index.hu/tech/2017/10/03/jovo_ev_vegeig_johet_az_uj_magyar_kiberbiztonsagi_strategia/?token=590bc85ea23e62e9a8d54cb442ca58f4

Kapcsolódó cikkek:
Növekvő IT biztonsági szakember hiány világszerte
IT biztonság közérthetően: új, ingyenes tankönyvet tesz hozzáférhetővé az NJSZT