„Magasles” a kandeláberen

Nem kevés fejtörést okozó probléma egy új nagyméretű hálózat szakszerű  kitelepítése egy adott  infrastruktúrába, különösen városi video megfigyelőrendszerek esetén. Az alábbiakban a szerzők egy olyan megoldást mutatnak be, ahol a szenzorokat a városi világítással építették egybe.

EVA az okos eszköz

A szóban forgó hálózati technika a san fransiscoi gyökerü Navio termék az Eva  becenéven ismert  tactical EVAluator. Az EVA egy „okos”  kis méretű biztonságtechnikai eszköz amely szakadatlan elemzi a környezetét. Az érzékeléshez négy egy szerkezetbe épített kamera – 360 fokos látószöggel –  és egy testre szabható szenzor készlet áll  rendelkezésre. A jelfeldolgozásra egy beépített célhardver, a kommunikációra pedig egy WiFi , mobiltelefon, és Bluetooth  alapú kapcsolatot létesíteni képes chip szolgál a fedélzeten.  A riasztások a mobil kapcsolaton keresztül  „felhő”-be  jutnak,  ahonnan a felhasználó mobil applikációján keresztül hang, szöveges, vagy email típusú üzenetet kaphat a riasztás tényéről és részleteiről.

„Magasles” a kandeláberen Forrás: https://www.asmag.com/showpost/22771.aspx

Közvilágítási kandeláberek tetején

Ernest Brown, a Navio Vezérigazgatója úgy véli, hogy az EVA  különleges abban, hogy az utcai lámpák  meglévő infrastruktúráját  csapolja meg saját biztonságtechnikai céljaira. A közvilágítás végsősoron egy korlátok nélküli áramforrást és éjszakai segédvilágítást jelent egy klasszikus bajonett  foglalat  beépítésének  áráért.  A megoldás természetesen vastagon költségkímélő, hiszen az említett előnyök mellet a projektek kapcsán így még a tartószerkezet kiépítési költsége sem merül fel (ami tetemes összeget tehet ki)  Érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban 40 millió  lámpatest van, amelyen az EVA „őrt állhatna” a közösség értékeinek a védelméért.

Mint a keresletet felhajtó tényezőre Brown rámutatott az önkormányzatok  igyekezetére, hogy városukat minél okosabbá és biztonságosabbá tegyék :
„Az önkormányzatok részt vesznek a Smart City fejlesztésekben és aggódnak az állampolgáraikat érintő biztonsági fenyegetések miatt. Az EVA mindkettőre megoldás. Könnyű telepítése alkalmassá teszi az egyedi  rendezvények biztosítását is, lehetővé téve az önkormányzatoknak, hogy a video eszközök és szenzorok segítségével egy láthatatlan védőhálót alakítsanak ki, amely szükség esetén biztonsági, meteorológiai, akusztikus vagy más adatokat szolgáltathat. Ez az egyedi kombinációja a szenzoroknak és a kameráknak  a könnyű telepítéssel párosulva növeli a keresletet a termékeink iránt” nyilatkozta Ernest Brown.

Forrás:  https://www.asmag.com/showpost/22771.aspx

Fordította: Ecsedi Ákos

„Magasles” a kandeláberen Forrás: https://www.asmag.com/showpost/22771.aspx

Kapcsolódó cikkek:
A közterületi térfigyelés dilemmái az USA-ban
Amit ha kihagysz „bukó lehet” a közterületi térfigyelés projektek kapcsán. 15 tanács