Javul a lakosság biztonságérzete

Biztató eredményű kutatásról adott tájékoztatást a KSH, miszerint Magyarországon a  lakosság biztonságérzete 2013 óta folyamatosan javul, a pozitív változás Budapesten a legerőteljesebb.

Javul a lakosság biztonságérzete Forrás:pecsma.hu
Míg 2013-ban a válaszadók 65 százaléka számolt be arról, hogy biztonságban érzi magát sötétedés után az utcán, a 2015-ös felmérésben ez az arány 74 százalékra nőtt, 2016-ra pedig 75 százalékra emelkedett. Bár településtípus szerinti bontásban a községekben élők esetén a legmagasabb azok aránya (79 százalék), akik biztonságban érzik magukat, az elmúlt három évre kimutatható pozitív változás mértéke Budapesten a legerőteljesebb, ahol 14 százalékponttal nőtt a magukat biztonságban érzők aránya – olvasható a statisztikai hivatal „A háztartások életszínvonala, 2015” című kiadványában.

A kutatás során a felett kérdés volt „Mennyire érzi magát biztonságban sötétedés után, ha a lakhelye környékén sétál?” – a biztonságérzet fokozatait jelentő  válaszlehetőségek a következők voltak. „Nagyon biztonságban érzem magam.” „Eléggé biztonságban érzem magam.”  „Egy kicsit veszélyben érzem magam.” „Nagyon veszélyben érzem magam”.
Javul a lakosság biztonságérzete Forrás: KSH
Régiók tekintetében a Nyugat-Dunántúlon (85 százalék) kiugróan magas az azok aránya, akik biztonságban érzik magukat közterületen. A helyzet Észak-Magyarországon a legrosszabb, ahol a megkérdezettek 33 százaléka válaszolta, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, de veszélyben érzi magát sötétedés után egyedül az utcán.

Forrás: kamaraonline.hu